2017. október 17. kedd
Hedvig

BelépésLehullt a lepel! Így készültek a Sztárban sztár maszkjai

Rausch Bernadett és Volentics Ádám, a Sztárban sztár két maszkmestere mesélte el, hogy milyen fázisok szükségesek ahhoz, hogy az énekesek külsőleg is teljes átalakulásokon menjenek keresztül. Ha kíváncsi vagy, hogyan változtak a versenyzők hétről hétre más-más sztárrá, olvasd el a cikket!

Hányan dolgoztok a maszkokon?
R.B.: Tulajdonképpen hárman vagyunk a hétköznapi előkészületi napokon: Hajas Katinka szobrász segít nekünk a mintázásban, pénteken és a vasárnapi adásnapokon pedig Ádámmal rakjuk fel azokat a protéziseket, amelyeket egész héten készítünk. Nagyon-nagyon összetett, és sok folyamatból áll, amíg eljutunk addig a szilikon protézisig, amit fel tudunk tenni.

Milyen folyamatokból áll a maszkkészítés? Mi kell ahhoz, hogy az énekesek külsőre teljesen átalakuljanak?
R.B.: A végső lépésig van minimum 15 fázis. Első lépésként találkozunk az előadókkal, ahol egy teljes fejmintát veszünk. Fogorvosi algináttal vesszük le a mintát - ez olyan, mintha egy tejbegrízt öntenénk az előadó fejére, majd gipszpólya-merevítéssel fejezzük be a műveletet. Ha ez az egész szépen összekötött (ami kb. 20 perc), akkor két oldalról (előröl és hátulról) levesszük. A két részt összeillesztjük, és ebbe öntjük bele a gipszet. Csak az orrukon kapnak levegőt, úgyhogy annak, aki klausztrofóbiás, annak nehéz. Volt, hogy az utolsó pillanatban ˝pánikolt be˝ az előadó, és a kezével jelezte, hogy szeretné, ha ezt levennénk, de még így is abszolút sikeres volt a mintavétel.

MÁZS.jpg


A kiöntött kék gipszből megkapjuk az előadóknak mellszobrát. Ezen az alapon dolgozunk minden alkalommal, amikor megkapjuk, hogy kiből ki lesz. Fotók és videók alapján formázunk, valamint az internetről gyűjtünk információkat.
V.Á.: Amikor úgy érezzük, hogy kezd hasonlítani a karakterre, akkor elkezdjük az öntőformát. Ez egy duplikálással jár, ami egy arcmásolást jelent. Megvan a fejöntvény gipszből, ezt lemásoljuk, rárakjuk azt a gyurmát, amit rámintáztunk a fejkarakterre.
Ezt leszedjük róla, rárakjuk a másolt részre, hogy ne tegyük tönkre a standard alapot, és ehhez csinálunk egy öntőformát, amibe öntjük a szilikont.

IMG_0733.PNG

Maszk esetén együtt dolgoztok a sminkesekkel?
V.Á.: Minden, ami szilikon protézissel jár, az a mi dolgunk. Speciális festékekkel és technikával dolgozunk. Sealnél például belemintáztuk a hegeket a gyurmába, majd a végén sminkeltünk.

fotoruff-1752.jpg

R.B.: Mi tesszük fel, mi vesszük le, de ez sem egy könnyű folyamat, speciális eszközöket használunk. Nem fájdalmas, de előfordul néha pici bőrirritáció.

MK__4248.JPG

Az énekesek gyakran mondták, hogy egy teljes maszkolás hosszú órákba is telhet.
V.Á.: Az orr mindig mérvadó pont, de ha nagyobb maszkról van szó, akkor az áll a kezdőpont. Egy orr 20-30 perc, de egy komplett maszk 3-3,5 óra is lehet.
Mekkora a súlyuk ezeknek a szilikonoknak?
R.B.: Van, hogy 800 gramm, de Nagy Adrinál, mikor Bangó Margit volt, egy kilónál is több volt a maszk súlya.

Melyik volt a legnagyobb kihívásotok?
V.Á.: Mindig minden kihívás, főleg, ha egy teljes maszkról van szó. Csontokból faragni nem tudunk, csak hozzáadni lehet. Ha nem stimmel valami az arcnál, akkor az egész bukhat. Hiába mintázod meg a karaktert szobrásszal, ha X-nek teljesen más fejformája van, akkor nem lehet belőle Y-t csinálni. Jó, hogyha az ember kreatív, de itt rengeteg korlát van az anatómia miatt.
R.B.: Az a legnehezebb, ha egy olyan előadót kapunk, akinek semmilyen karakteres vonása sincs.
V.Á.: Ez a maszkmesterségen belül egy felső szint. Itt nem igazán van rá idő, ezért nagyon nehéz megcsinálni. Egy rothadó, véres zombit bármikor, bárhol, bárkiből lehet formálni, de ez sokkal nehezebb műfaj. Itt dolgozunk minden nap a műhelyben, a 80-90%-a az fizikai munka, szobrászat: csiszolás, flexelés, mindenféle, a smink része gyakorlatilag minimális. A péntek és a vasárnap csak 10%-a az egésznek. Hétfőn elkezdjük, és el kell készülnünk péntek reggelre.
A legtöbb filmben erre van több hónap, és van tervezés része is, és egy csomó próba. Itt ez kiesik, nem lehet variálni. Ezt meg kell csinálni, és jónak kell lennie, mert minden módosítás 3-4 nap lenne – alsó hangon.

fotoruff-2632.jpg

Melyek voltak a kedvenc karaktereitek az évad során?
V.Á.: Az összes kedvenc!
R.B.: Polyák Lilla Inner Circle-je – még a szeméből is sütött a karakter. Ezen kívül tetszett még Vásáry André Cee Lo- és Honthy Hanna-karaktere is. De egy karakteres arcot mi is mindig nagyon várunk. Ha látjuk, hogy jó az alapanyag, akkor azt élvezet csinálni.

fotoruff-1194.jpg

Korhatár: 12 év


Címkék: sztárban sztár   maszk

2016. november 15. 14:50


KÖZÖSSÉG
FACEBOOK© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Kereskedelmi információk    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Google+
Powered by Neoport Core CMS