április 26.
Ervin

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ
CELEBSZEMLE
Somos Ákos a színpadon teljesedik ki
A Spíler TV kommentátorának Toldi-estje a diákok számára is befogadható és élvezetes.

"Előbb készültem színésznek, mint kommentátornak – kezdte vázolni a színpadra kerülése történetét Somos Ákos, a Spíler TV kommentátora. –  Már gimnáziumban is, aztán az egyetemen amatőr társulatokkal rengeteg előadást csináltunk. 1991-ben indította a Merlin Színház színészképző műhelyét Jordán Tamás és Lázár Kati, elkezdtem, de egy évvel később otthagytam, mert felvettek Pécsre a bölcsészkarra. Azonban minden, amit ott tanultam, meghatározta a későbbi világlátásomat."

Olyannyira, hogy a későbbiekben sem szakadt el a színpadtól, sőt.

"A pécsi egyetemen csináltunk színházat, turnéztunk a Vajdaságban, Erdélyben, Magyarországon. Amikor elkezdtem sportriporterként dolgozni, akkor ez a terület háttérbe szorult. Amikor elmúltam negyven éves, akkor sok mindent átértékeltem, és csináltam Férfikor címmel egy estet. Fehérváron – ahol lakom –bemutattam. Nagy élmény volt, hogy valamit létrehozok és előadom" – lelkesedett Somos Ákos.

toldi3.jpg

Somos Ákostól azt is megkérdeztük, hogy miért éppen Arany János művére, a Toldira esett a választása.

"Gyermekként nagyon sokszor meghallgattam a testvéremmel a Toldit. Bakeliten volt meg, egy dupla lemez, Básti Lajos előadásában, imádtuk hallgatni. Mivel tavaly Arany János év volt, felvetődött bennem, hogy meg kellene próbálni színpadra vinni, de nem tudtam, hogy képes leszek-e rá. Nem egyedül akartam megcsinálni, szerettem volna, hogy egy zenész legyen benne. Cimbalmost kerestem, Szabó Danit ajánlották, felhívtam, szerencsére egyből elvállalta. Ő egyébként a Honvéd Együttesben zenél – mesélte a kommentátor, aki annak is örülhet, hogy a fiatalokat is elér. – Érdekes, hogy sok diák nézi meg. Tanár ismerőseim mondták, hogy a gyerekek nehezen fogadják be a művet, ha olvasni kell, de itt annyira élvezték, hogy elhozzák őket. Ezek szerint befogadható és élvezetes az előadás."

Somos Ákos legközelebb december 18-án, Székesfehérváron lép színpadra a Toldi-esttel.

tolplak.jpg

2018. december 13. 14:45

Címkék: spíler tv   kultúra   színház
KÖZÖSSÉG
          MŰSORÚJSÁG