PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   Spíler Extra

Bravúros teljesítménnyel érte el a K2 egyes táborát Klein és Suhajda
Bravúros teljesítménnyel érte el a K2 egyes táborát Klein és Suhajda

Idén a magyar hegymászók aludtak először 6000 méteres magasságban.

A serpa mászókat is meglepték teljesítményükkel a Magyar K2 Expedíció tagjai, akik azután, hogy a helyszínen lévő expedíciók közül elsőként töltöttek idén két éjszakát 6000 méteres magasságban, ereszkedés közben egy meredekebb szakaszon 150 méter kötelet rögzítettek a szemből érkező kötélrögzítő serpák számára. Klein Dávid és Suhajda Szilárd egy hónapja indult el Pakisztánba és a céljuk, hogy oxigénpalack és teherhordók nélkül érjék el a Föld második legmagasabb és egyben talán legnehezebb „nyolcezresének” csúcsát, melyen még nem járt magyar hegymászó.

„Ahogy leereszkedtünk a különítmény mellett, egyértelműen éreztem, hogy ez most egy egészen más típusú helyzet, ezúttal más szemmel néztek ránk a kőkemény serpa mászók: az idei szezonban hamarabb használták ők a mi köteleinket, mint mi az övéiket!” – számolt be lelkesen Suhajda Szilárd a Magyar K2 Expedíció idei első akklimatizációs körének leereszkedéséről. Klein Dáviddal két nappal korábban egymást biztosítva tették meg az egyes táborba vezető utat, hogy odafent, 6000 méteren két éjszakát töltsenek el mindenki mást megelőzve, teljesen egyedül.

65498974_2867515543275458_8035475067368374272_n.jpg

A Magyar K2 Expedíció két fős csapatának célja, hogy elérjék a 8611 méter magas K2 legmagasabb pontját. Ahogyan máskor, úgy ezúttal is ún. akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók. Az első ilyen akklimatizációs kör keretében töltött el Dávid és Szilárd két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetüket az oxigénhiányos környezethez és elhelyezzék a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított I-es táborban.

Az első akklimatizációs kör több szempontból is bravúrosnak bizonyult, hiszen Dávid és Szilárd úgy vágott neki az I-es tábornak, hogy előttük még csak egy csapat mozgott a hegyen, de sem ők, sem a hegymászó serpák nem helyeztek ki biztosító köteleket, vagy aludtak odafent. Mindez pedig azt jelentette, hogy K2 Expedíció csapatának tagjai ezúttal egymást biztosítva másztak.

Az útban rengeteg a friss hó, a meredek lejtőt csak feljebb tagolja a hóból kimeredező fekete sziklataréj: a tényleges gerinc. Kisebb dőlésszögű lejtőkkel kezdünk, az út csak egy óra elteltével vált meredekebbre. Menetből biztosítunk, ami azt jelenti, hogy az elöl haladó folyamatosan mászik, időnként biztosítást helyez el, majd megy tovább. A hátul haladó folyamatosan követi és csak pár óra múlva váltanak” – számolt be Dávid az akklimatizációs kör kezdetéről. A kezdeti könnyedebb mászás után az utolsó párszáz méter már komoly technikai tudást és kitartást követelt meg a hegymászóktól, de a szombat esti órákban boldogan értek fel a 6000 méter magas sziklás kitüremkedésre, ahol az I-es tábor sátrát állították fel.

Ezer méter emelkedés, hétszáz méter örömmászás. Csak a Hegy és mi ketten” – számolt be az akkori érzéseiről Szilárd.

65741300_444071149759455_1926877287110672384_n.jpg

Az I-es táborban két éjszakát töltöttek a hegymászók, majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba. Az ereszkedés során kölcsönösen meglepődtek, amikor egy csapat hegymászó serpával találták szembe magukat, akik nincsenek ahhoz szokva, hogy valaki még őket is megelőzi. Ráadásul Dávid és Szilárd összesen 150 méternyi kötelet rögzített a felfelé érkező serpákkal egyeztetve, ami ugyancsak ritkán fordul elő, hiszen általában a serpák feladata a kötél rögzítése a hegyen.

Akciónkban nem volt semmilyen nagy üzenet vagy provokáció: egyszerűen készen álltunk és a lehetőség, hogy a hegy pár napra csak a mienk lesz, vonzott minket. Tiszteljük a serpa mászók munkáját és hálásak vagyunk nekik.” – jegyezte meg Dávid. A két magyar hegymászó már a K2 alaptáborában regenerálódik és készül a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint hétvégén lesz esedékes.

„Azt szeretnénk, ha a második akklimatizációs körünk legalább akkorát szólna, mint az első – mondta el Dávid, majd mosolyogva hozzátette - persze már most tudjuk, hogy ez nem fog sikerülni: hamar híre megy idelent, hogy két őrült a rögzített kötelek és a „horda” előtt felmászott az egyesbe és ott kempingezett két éjszakát”.

A kalandokról a hazai közönség sem marad le, hiszen a hegymászók saját felületei mellett az expedíció összefoglaló filmjét hamarosan a Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők.

A Himalája koronája:
A Földön 14 hegycsúcs létezik, amely a tengerszinttől számítva 8000 méternél magasabb. Közülük mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban található. E csúcsok megmászása különösen veszélyes, mert ebben a magasságban igen kevés – csupán harmadannyi – oxigén áll a hegymászók rendelkezésére, éppen ezért fontos előzetesen hozzászoktatni a szervezetüket a ritka légkörhöz az akklimatizációs körök során. A „Himalája koronája” ennek a 14 csúcsnak a megmászását jelenti. Az első személy, aki a kihívást teljesítette, Reinhold Messner volt, akinek a tizennegyedik csúcsot 1986. október 16-án sikerült elérni.


Az Eseményhorizont csapatáról:

Az eseményhorizont programot Klein Dávid hívta életre 2002-ben, Suhajda Szilárd pedig 2016 óta tagja a csapatnak. Céljuk a hazai hegymászás és a „tiszta” (oxigénpalack nélküli) mászás ügyének szolgálata, himalájai expedíciók szervezése, valamint az egészséges életmód és a mozgás fontosságának közvetítése. Az Eseményhorizont hozta létre a Magyar Nyolcezres Adatbázist (www.m8000.hu), amelyet a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetséggel közösen üzemeltetnek.


A Magyar K2 Expedíció legfontosabb adatai:

TIMING
Dátum (hozzávetőleges kalkuláció) Tervezett fázis
2019. június 7. Indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről, az úti cél Iszlámábád, Pakisztán
2019. június 20. Az Alaptábor elérése (Skardu tartományi fővároson keresztül)
2019. június 20 – július vége Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható időpontja: augusztus eleje)
2019. július vége / augusztus eleje Levonulás
2019. augusztus 10. Hazaérkezés Budapestre


TÁBOR – MAGASSÁG
Tábor / csúcs Magasság
Alaptábor 5000 m
1-es tábor 6000 m
2-es tábor 6700 m
3-as tábor 7300 m
4-es tábor 8000 m
Csúcs 8611 m


2019. július 4. 11:01

Címkék: hegymászás klein dávid suhajda szilárd


Kapcsolódó anyagok

© 2020 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS