PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   Spíler Extra

Aubameyang ismét csodát tett, az Arsenal nyerte az FA-kupát
Aubameyang ismét csodát tett, az Arsenal nyerte az FA-kupát

Az Ágyúsok megszerezték tizennegyedik FA-kupa győzelmüket, míg Mikel Arteta az edzői pályafutása első trófeáját.

Ahogyan azt online videós felvezetőnkben is elmondtuk, óriási téttel bírt a 2019/20-as idény FA-kupa döntője, amelynek két résztvevője, az Arsenal és a Chelsea egyaránt arra törekedett, hogy megszépítse felemás szezonját. A teher természetesen az Ágyúsok játékosain volt nagyobb, hiszen míg a Kékek a bajnokságban a TOP4-ben végeztek, és így kvalifikálták magukat a jövő évi Bajnokok Ligájába, addig nekik ez volt az egyetlen esélyük, hogy nemzetközi szinten alkossanak maradandót, igaz, 'csak' az Európa-ligában. A trófea megszerzése ugyanakkor a két edző számára is rendkívül fontos volt, tudniillik Frank Lampard és Mikel Arteta egyaránt az első kupagyőzelmét igyekezte megszerezni.

A Chelsea kezdte jobban a találkozót, a csapat nyomása pedig már az ötödik percben góllá érett. Ekkor ugyanis Christian Pulisic iramodott meg, adta ki a labdát a szélre Mason Mountnak, aki középre kanalazta Olivier Giroudnak, majd ő tőle a játékszer ismét az amerikainál kötött ki, aki átjátszva védőjét ellőte azt a kapus, Emiliano Martinez mellett. S, mint tudjuk, a Chelsea ellen hátrányba kerülni nem a legjobb ómen, de természetesen az Ágyúsok nem adták fel. 

Így ünnepelt az amerikai Christian Pulisic a gólja után.

És milyen jól tették, ugyanis az ivószünet után a 26. mintumban büntetőt végezhettek el – nem sokkal előtte Nicolas Pépé pazar gólt lőtt, de a játékvezető érvénytelenítette les miatt –, személy szerint Pierre-Emerick Aubameyang, aki a saját térfeléről indulva zavarba hozta az ellenfél csapatkapitányát, César Azpilicuetát – akit a párharc előtt szakértőink is kiemeltek –, aki a tizenhatoson belül lerántotta a gaboni támadót, Anthony Taylor pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. A szabálytalanságot elszenvedő csatár nem is hibázott, magabiztosan lőtt a hálóba, és egalizált. Az összecsapás pedig teljesen más fordulatot vett. 

Nagy volt az öröm az Arsenal játékosainál, miután Pierre-Emerick Aubameyang egyenlített a Chelsea ellen.

Míg az első játékrész első fele a Chelsea-ről, addig a második az Arsenalról szólt. A nagyszünetre mind a labdabirtoklási mutató, mind a helyzetek száma kiegyenlítődött, s mint tudjuk, a gólok száma is ugyanannyi volt. Így aztán a két tréneren múlt, hogyan készíti fel 'fiait' a folytatásra, miken változtat az öltözőben.

"Szegény embert az ág is húzza" – igaz volt a közmondás Frank Lampard legénységére, hiszen miután az első játékrész vége fele Azpilicueta megsérült, a 47. percben Pulisic is hasonló sorsra jutott. Előbbit Andreas Christensen, utóbbit pedig az idény végén távozó Pedro váltotta. Fel volt adva tehát a lecke a Chelsea-nek. Sokáig azonban nem történt említésre méltó megmozdulás, a felek nem igazán tudtak nagy helyzeteket kialakítani. 

Egészen a 67. percig, amikor Héctor Bellerín meglódulása után Pépétől Aubameyang elé került a labda, aki még egy cselt is bemutatott a tizenhatoson belül, becsapva ezzel az ellenfél védőjét, majd higgadtan átemelte a játékszert Caballero felett. A gaboninak ez volt a 29. találata a most futó idényben, minden sorozatot figyelembe véve. 

aubamasodik.jpg

Az utolsó negyedórához érve a gól mellett emberhatrányba kerültek a Kékek, Mateo Kovacic kapta meg második sárga lapját, és vonulhatott idő előtt zuhanyozni. Ez pedig gyakorlatilag teljesen megpecsételte a gárda sorsát. Nem is sikerült felállnia, az Arsenal csakúgy, mint 2017-ben, ezúttal is 2–1-re diadalmaskodott, megszerezve ezzel 14. FA-kupa serlegét, de ami talán még nagyobb öröm: kvalifikálva magát a jövő évi Európa-ligába. Mikel Arteta pedig megszerezte edzői pályafutása első trófeáját, ami bizonyára örökké emlékezetes marad számára.

FA-KUPA, DÖNTŐ

Arsenal–Chelsea 2–1
G.: Pierre-Emerick Aubameyang (28., 67. perc) ill. Christian Pulisic (5. perc)


2020. augusztus 1. 20:30

Címkék: labdarúgás Premier League


Kapcsolódó anyagok

© 2020 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS