PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   KOMMENTÁLJ!   I   Spíler Extra

˝Felejtsd el!˝ – Így fest Sir Alex Ferguson ˝majdnemtizenegye˝
˝Felejtsd el!˝ – Így fest Sir Alex Ferguson ˝majdnemtizenegye˝

Hihetetlen örökséget hozott össze így is.

13 bajnoki cím, öt FA-kupa, és két Bajnokok Ligája cím. Ugyanakkor kétségtelen nem csak az eredménysor, hanem egy klub felemelkedése, vezetési nagyvonalúsága és emberi nagysága egyaránt a világ legnagyobb edzői közé emelik. Sokan azt vallják, hogy a felemelkedéshez meg kell tapasztalnia az embernek a bukást. Ez a skót edzőzseni karrierjére is igaz lehet (emlékezhetünk arra, hogy az anekdoták szerint egy bizonyos FA-kupa győzelem mentette meg őt a menesztéstől a manchesteri regnálásának elején). A United játékosa akkoriban nem lehetett akárki, komoly szempontrendszernek kellett megfelelnie, nemcsak képességekben, hanem emberileg is. Értelemszerűena keret kialakításában is óriási szerepe volt, gyakorlatilag szabad kezet kapott, így jó néhány, jelentős karriert befutó játékos megfordult a keze alatt: Elég, ha csak Cristiano Ronaldóra, Ryan Giggsre, Paul Scholesra, Eric Cantonára vagy David Beckhamre gondolunk. Az átigazolások terén azonban közel sem járt mindig sikerrel. A talkSPORT összeszedett 11 nevet, amelyhez igen közel volt Ferguson, hogy szerződtesse. 

Petr Cech

Hosszú út vezetett addig, amíg a United be tudta tölteni a Peter Schmeichel távozása jelentette űrt a gólvonal előtt és leigazolta Edwin van Der Sart. 

"2003-ban megnéztem őt a Rennes-ben, de túl fiatalnak gondoltuk őt a Premier League-hez." - mondta róla Ferguson. A következő évben aztán szerződtette őt a Chelsea. A többi már történelem.

Roberto Carlos

"Igaz, hogy a Manchester Untied akart engem, de ez mostmár nem fontos. Szerződésem van és boldog vagyok Madridban. Nem tudom tárgyalnak-e egymással a klubok. Ha a Real és a United is azt akarja, tárgyalni fognak, nem fogok akadályokat görgetni eléjük, és amennyiben megállapodásra jutnak , csatlakozom fogok. A United két éve érdeklődik felőlem, Sir Alex Fergusonnal alkalmanként beszéltem már és tudom, hogy kedveli a játékomat" - nyilatkozta Carlos 2002-ben még Real játékosként. 

Raphael Varane

Ferguson nagyon akarta a francia válogatott és a Real Madrid jelenlegi kiválóságát, amit a könyvében is megerősített.

"2011-ben a Euston és Lille közötti vonaton megálltam, hogy szerződtessem a fiatal Raphael Varanet. David Gill már a szerződés részelteit intézte, amikor Zinedine Zidane a Real "követeként" valahogy elcspíte az orrnk elől."

Paolo Maldini

Megpróbáltam leigazolni, de amkor találkoztam az apjával, Cesaréval, nagyon félelmetes volt. Bólogattam és ennyi volt. Azt mondta: 'A nagyapám milánói volt, apám milánói, én is milánói vagyok, és a fiam is milánói. Felejtsd el".

Javier Zanetti

Zanetti elmondása szerint közel állt, hogy a Unitedhez szerződjön, ám ez az üzlet végül soha nem valósult meg. 

"Egyszer láttam Alex Fergusont egy repülőtéren, miközben Angliában voltam a feleségemmel. Kicsit beszéltünk a futballról, de mindig arra összpontosítottam, hogy az Internél maradjak. Nemcsak a Manchester United érdeklődött, más nagy klubok is voltak, de az Inter iránti szeretetem mindig a előnyt élvezett " - mondta Zanetti a visszavonulása után.

Ronaldinho

2003-ban David Beckhamet a brazil zsenivel pótolva volna Ferguson, ám elkésett.

"Negyvennyolc órán múlt, de Sandro Rosell már mielőtt megkaptam a United ajánlatát megkérdezte: Ha a Barca elnöke leszek, jössz? És én igent mondtam. Megígértem neki, hogy a Barcában fogok játszani. Gyors tárgyalás volt"

Zinedine Zidane

Martin Edwards a könyvében elmondta, hogyan állt Ferguson Zidane szerződtetéséhez.

"Alex azt mondta, hogy Eric (Cantona) is megemlítette Zidane-t neki, de Alex úgy érezte, hogy Zidane ugyanabban a pozícióban játszik, mint Eric. Ezután átment Franciaországba, hogy rábeszélje Ericet, írjon alá új szerződését a Crystal Palace-incidens után is (amikor Cantona egy kung-fu rúgással beleszállt egy szurkolóba, ezért eltiltották hosszú időre), de úgy érezte, hogy Zidane leigazolása valószínűleg kihatással lenne Eric szerepére is, így maradt Ericnél."

Michael Essien

A Vörös Ördögök nyolc évvel azelőtt, hogy a Chelsea 2005-ben szerződtette volna, közel álltak az akkor még Bastiában szereplő ghánai középpályás megszerzéséhez.

Gareth Bale

A Unitednél akkor merült fel a neve, amikor a walesi klasszis a Southamptonban futballozott bal hátvédként, de a Spurs 5 millió fontot és bónuszokat ajánlott, amit Ferguson sokallt.

Kaká 

Ferguson a Milan feltörekvői fiatal tehetségeiként megpróbálta szerződtetni Kakát és testvérét, Digaót, de közös megegyezéssel nemet mondtak a skótnak.

"A Milan játékosaként meg akart minket szerezni a testvéremmel, de úgy döntöttünk maradunk."

Ronaldo

Sir Alex korábban elárulta, hogy a klub kísérletet tett a 'Fenomén' szerződtetésére. 

"1994-ben el akartuk őt hozni a Cruzeiróból, de nem kaptunk munkavállalási engedélyt és a PSV-hez igazolt."


2020. április 2. 14:18

Címkék: labdarúgás Premier League


Kapcsolódó anyagok

© 2020 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS