PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   Spíler Extra

Puskás, Kubala, Kocsis, Czibor: Páratlan magyar sztárok az El Clásicón
Puskás, Kubala, Kocsis, Czibor: Páratlan magyar sztárok az El Clásicón

De rajtuk kívül is lépett a pályára magyar a Klasszikuson.

Az FC Barcelona 121 éves története során hat magyar játékosa volt, és háromszor magyar edző ült a kispadon is.

Pozsonyi Imre

Az egyszeres válogatott Pozsonyi Imre volt az első magyar, aki megtapasztalhatta a spanyol futball légkörét, igaz nem a pályán. 1924 és 1925 között volt a Barcelona vezetőedzője és bezsebelt velük egy katalán bajnoki győzelmet és egy Spanyol Kupát is. 47 mékőzésen 30 győzelem, 9 döntetlen és 8 vereség volt a mérlege az edzőnek a gránátvörös-kékek kispadján.

Plattkó Ferenc

Az Angliát is megjárt kapus már a La Ligában is pályára léphetett, hiszen az 1923-ban Barcelonába igazoló játékos egészen 1930-ig védte a katalánok kapuját. A hatszoros katalán bajnok az 1929-es idényben - ami az első La Liga-szezon volt - spanyol bajnok is lett és további három alkalommal a Spanyol Kupáért adott aranyérmet is a nyakába akasztották. Plattkó Ferenc is irányította később a csapatot, az 1934-35-ös szezonban, de ekkor már nem sikerült elhódítania a spanyol bajnoki címet.

Berkessy Elemér

Plattkó Ferenc irányítása alatt került Barcelonába Berkessey Elemér, aki a La liga történetének első magyar gólszerzője lett. A hétszeres magyar válogatott labdarúgó 28 bajnoki mérkőzésen 3 gólt szerzett a katalánok színeiben.

Kubala László

A volt spanyol-, és katalán-válogatott Kubala László a leghíresebb magyar játékos, aki pályára lépett a Camp Nouban, mit hazai játékos. A szobrot is kapó Kubala László első Spanyolországban lejátszott idényében 19 mérkőzésen 26-szor talált a kapuba, köztük egy Sporting Gijón ellen 9-0-ra megnyert mérkőzéssel, ahol egymaga 7 gólt vállalt. A Barcelonában tíz évet lehúzó játékos 329 mérkőzésen 256-szor volt eredményes. A gránátvörös-kék csapat története legjobb játékosának is megválasztott támadó először játékos menedzserként 1962-63 között, majd visszavonulása után 1980-ban is irányította az együttest. 11 éven keresztül volt a spanyl labdarúgó válogatott edzője is és az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet is nyert a spanyol csapattal. A Barcelona egyik legnagyobb ikonja 2002-ben hunyt el a katalán városban.

Kocsis Sándor

1958-ban Kubala László csábította Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt, az Aranycsapat két oszlopos tagját Barcelonába. A jobbösszekötő nyolc éven át volt a katalánok játékosa, ezalatt az időszak alatt 75 bajnoki mérkőzésen 42 gólt szerzett. Kétszer bajnoki címet, egyszer-egyszer pedig Spanyol Kupát és BEK-et nyert a csapat mezében.

Czibor Zoltán

A szintén kétszeres La Liga győztes, egyszeres Spanyol Kupa és BEK nyertes játékos három éven keresztül focizott a Barcelónában. A 38 mérkőzésen 17 gólt szerző játékos később lehúzott egy évet még az Espanyolban is, azután elhagyta Spanyolországot.

Szalay Tibor

Az utolsó játékos aki eddig magára húzhatta a gránátvörös-kék mezt, az Szalay Tibor. Igaz egy idénye alatt mindössze 2 találkozón lépett pályára, de így is tudott 1 találatot szerezni.

A Real Madrid egyik legnagyobb játékosa Puskás Ferenc volt, rajta kívül még egy magyar játékos és egy magyar edző fordult meg a csapatnál.

Hertzka Lipót

A magyar edző a madridiak ötödik menedzsere volt, és az első, akivel spanyol bajnokságot nyert a csapat. Hertzka Lipót a Real Madridon kívül másik öt spanyol csapatot is dirigált, de egyik helyen sem ért el olyan sikereket, mint a fővárosi gárdánál. Maga Santiago Bernabéu kérésére érkezett a klubhoz 1930-ban.

Alberti József

A spanyol bajnokság második játékosa szintén egy hálóőr volt, Plattkó Ferenc után, aki két idényt húzott le a Blankók kapujában.

Puskás Ferenc

A leghíresebb magyar, talán leghíresebb madridi játékos és biztosan a világ egyik legjobb labdarúgója volt Puskás Ferenc. Öcsi bácsi a Transfermarkt szerint a Real Madrid színeiben 223 meccsen 195 gólt szerzett. Hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BEK győztes lett a Madridban lehúzott nyolc idénye alatt. Alfredo di Stéfanoval Európa legjobb és leghírhadtebb csapatává tették a Királyi Gárdát. Az 1960-as Eintracht Frankfurt elleni 7-3-ra megnyert BEK-döntőben 4 gólt szerzett az Aranycsapat ékköve, ami máig rekord a sorozat történetében. A négyszeres spanyol gólkirály 1966-ban hagyta abba a játékot a Real Madridban és vonult vissza.

A Barcelona-Real Madrid mérkőzést a Spíler TV-n élőben követheted. A közvetítés részleteit ide kattintva tekintheted meg.


2020. október 20. 13:51

Címkék: labdarúgás La Liga


Kapcsolódó anyagok

© 2020 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS