PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   Spíler Extra

„Isten halott” – Háromnapos nemzeti gyász, stadion Maradona tiszteletére

Már nagyon fiatalon csodagyerekként aposztrofálták, a valaha volt egyik, ha nem a legnagyobb futballistává vált.

„Nem lesz hozzá fogható”– Clarín (Argentína), „Isten halott”– L'Équipe (Franciaország), „Isten meghalt”– AS (Spanyolország), „Láttam Maradonát”– La Gazzetta dello Sport (Olaszország). Íme, néhány neves nemzetközi szaklap címoldala az egész világot megrázó tragikus hír után, Diego Maradona ugyanis hatvanéves korában elhunyt. A sokak által a világ valaha volt egyik, ha nem a legnagyobb futballistájaként emlegetett argentin legenda halálát a hírek szerint hirtelen szívmegállás okozta, de az utóbbi időszakban többször kezelték kórházban, többek között depresszió és koponyaűri vérzés miatt. 

Maradonát már nagyon fiatalon csodagyereknek tartották, első edzője, Francisco Cornejo az utcán figyelt fel rá, s azonnal rohant az akkor nyolcéves fiú szüleihez, hogy felkarolhassa. S milyen jól tette! A csodagyerek egészen fiatalon felkerült a nagyok közé, az Argentinos Juniors mit sem törődött a korával, a vezetők úgy érezték, a legjobbak között a helye, azt akarták, hogy ugorja át az akadémiai rendszer lépcsőfokait. Végül tizenhat éves volt, mikor elérkezett a nagy nap.

Maradona.jpg

Maradona aztán 1981-ben átigazolt az abban az évben bajnoki címet szerző Boca Juniors csapatába, majd egy év múlva már az európai színpadon, nevezetesen a Barcelonában találta magát, ahol 43 mérkőzésen 30 gólig jutott.

Azonban az ezt követő, nápolyi évek határozzák meg őt leginkább, merthogy Maradona 1984 és 1991  között a Napoli legendájává vált (259 mérkőzésen 115 gólt szerzett), neve összefort a klubbéval. Kétszeres olasz bajnok (1987, 1990) lett, Olasz Kupát (1987), Szuperkupát (1990) és UEFA-kupát (1989) nyert. A dél-olasz városban úgy vélekedtek róla, hogy ő és a futball egy és ugyanaz, nem születhet még egy olyan zseni, mint ő volt.

A hírnév és a csillogás aztán valamilyen szinten összetörte Maradonát, ugyanis nápolyi karrierjének a drogpoblémák vetettek véget, a rehabilitációt és eltiltását követően pedig a Sevillánál tért vissza. 1993-ban aztán még szülőhazájában, a Newell’s Old Boysnál futballozott, majd 1997-ben a Boca Juniorstól vonult vissza. 

Ahogy mindenkinek, természetesen neki is voltak álmai, amelyek közül a legnagyobbakat sikerült is megvalósítania. Az 1986-os világbajnokságon gyakorlatilag egymaga győzelemre vezette Argentínát, majd bő 20 évvel később edzőként ülhetett le a kispadra, a válogatott szövetségi kapitánya lett. 

Mint az várható volt, percről percre jelennek meg az újabb hírek Maradonáról, halálhírének hatásairól. Amellett, hogy a legnagyobb sportolók, sztárok, politikai vezetők, maga Ferenc pápa és a szurkolók is részvétüket nyilvánították és gyászolnak, Argentínában háromnapos nemzeti gyászt tartanak, Nápolyban pedig átnevezik a San Paolo stadiont a tiszteletére. Mi fenti összeállításunkkal emlékezünk meg a futballtörténelem valaha volt egyik legnagyobb alakjáról.


2020. november 26. 14:57

Címkék: bajnokok ligája labdarúgás


Kapcsolódó anyagok

© 2021 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS