PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   Bajnokok Ligája   I   SEHA Liga   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   NÉZD VISSZA!   I   Spíler Extra

˝Ennél csodásabb dolog csak az volt, amikor a fiamat először a kezembe vehettem˝

Egy elképesztő döntő hihetetlen története.

1979-ben ezen a napon játszotta a jelenleg az angol másodosztályban szereplő Nottingham Forest az első BEK-döntőjét, amit sikerült is megnyernie a csapatnak, hogy egy szezonnal később meg is tudja védeni a címét. A május 30-án rendezett összecsapáson az Olympiastadionban, Münchenben egy svéd csapat, a Malmö volt az ellenfele a Nottinghamnek.

Az angolok a címvédő Liverpoolt, az AEK Athént, a Grashoppert és a Kölnt győzték le a döntőbe vezető úton, ellenfelük pedig a Monacón, a Dynamo Kijeven, a Wisla Krakow-n és az Asutria Wienen verekedte át magát a fináléba.

˝Az edzőnk mindig azt mondta, hogy 'Nekik kell félniük tőlünk, ezért nekünk nem kell beszélnünk az ő taktikájukról, elég ha ők foglalkoznak a miénkkel, és ha úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor megnyerjük a találkozót'. Úgy gondolom, hogy a korábbi tapasztalatom nem sokat jelentett, mert egy ilyen mérkőzés előtt mindig izgatott vagy. Mindegy, hogy szurkoló vagy, játékos vagy, edző vagy, esetleg a stábban dolgozol mindig hihetetlen érzés egy ilyen találkozón részt venni. Amint kivezettem a csapatot alig vártam, hogy végre elkezdődjön. Gyorsan végig akarsz menni a protokollon, a kézfogáson és már a meccs kezdetére koncentrálsz" - emlékezett vissza a döntő előtti percekre John McGovern, a Nottingham akkori játékosa.

"Amint megszólal az első sípszó és az edző instrukcióját végrehajtod, hogy nyerd meg az első ütközést, csináld meg az első passzt, legyen a tiéd az első kapuralövés az felejthetetlen."

"Nyilvánvalóan volt rajtam nyomás, hiszen az összes korábbi körben betaláltam, ezért mindenképpen szerettem volna a fináléban is gólt lőni, de ez sajnos nem sikerült. A mérkőzés legelejé sikerült egy labdát a kapuson átemelnem, de a háló tetején landolt, nem a kapuba ment. De nem az én gólszerzésem volt a legfontosabb, hanem hogy megnyerjük a találkozót" - nyilatkozta Garry Birtles.

˝Bármilyen mérkőzésen játszol a cél mindig az, hogy valami különleges történjen a pályán. John Robertson, ahogy korábban már sokszor megkapta a labdát a bal oldalon, de két ellenfél fogta közre. Amikor John elhúzta az egyik védő mellett – miközben a másik hátrébb helyezkedett, rosszul végezte a dolgát – annyi területet kapott, hogy be tudja adni a labdát Trevor Francisnek, akinek már csak a kapuba kellett fejelnie˝ - emlékezett vissza a gólra McGovern.

˝A beadás egészen hihetetlen volt. Érkezni akartam rá, de a szemem sarkából láttam egy piros mezes játékost, aki Trevor volt, így visszafogtam magam, mert ő sokkal jobb helyzetben volt, én pedig valószínűleg kihagytam volna a helyzetet. Úgyhogy szerencsére én nem mentem a labdára, Trevor pedig gólt szerzett. Úgy gondolom végig magabiztosan hittük, hogy győzni fogunk, nagyon jó védelmünk volt, ott volt Frank, Viv, Larry, Kenny Burns és a világ legjobb kapusa. Remek középpályánk volt, amit John tartott össze˝ - tette hozzá Girtles.

˝Amikor felhangzott az utolsó sípszó, ott vagy kint a pályán és úgy ugrálsz, mintha megőrültél volna és utána arra gondolsz 'Merre kell menni?'. Szerencsére egy UEFA-segítő odajött hozzám és megkérdezte, hogy én vagyok-e a kapitány, amir azt feleltem, hogy igen és odavezetett a pódiumhoz.˝

˝Elképesztő érzés volt a részese lenni ennek, rögtön a családomat kerestem a közönség soraiban. Korábban már mondtam, hogy ennél csodásab dolog csak az volt, amikor a fiamat először a kezembe vehettem.˝


2020. május 31. 14:47

Címkék: bajnokok ligája labdarúgás


Kapcsolódó anyagok

© 2020 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk

Powered by Neoport Core CMS