Íme Gyömrei Máté, a 2017-es győztes legjobb tanácsai a Ninja Warriorra

Gyömrei Máté, a fiatal veszprémi szoftverfejlesztő 2017-ben minden ninja-harcost maga mögé utasítva jutott a legtovább a monumentális akadálypályán. Mi történt vele a verseny után, van-e még a nyereményből és vajon nekivág-e a tavalyi győztes ismét a világ egyik legnagyobb kihívásának? Többek között ezekről mesélt Máté a TV2.hu-nak.

Tavaly te jutottál a legtovább a Ninja Warrior pályáján, így a dicsőség mellett még 5 millió forintot is bezsebeltél. Mi lett a nyeremény sorsa?
Máté: Gyorsan a fenekére vertem, egy kis kiegészítés után egy ingatlanba fektettem be.
Hatalmas sikerrel futott a Ninja Warrior, rengetegen nézték, ahogy hétről-hétre leküzditek az akadályokat.

Gyakran előfordul, hogy felismernek az utcán vagy az edzőteremben?
Máté:
Ahova járok mászni, illetve Veszprémben a konditermekben felismernek. Ami vicces, hogy az edzőmhöz, Stormihoz, aki szintén indult tavaly a műsorban, rengetegen odamennek az utcán a mai napig. Előfordult, hogy sétáltunk egy rendezvényen, és hozzá odafutottak, gratuláltak a teljesítményéhez, nekem viszont nem.

Mire kíváncsiak az emberek, miről szoktak faggatni?
Máté:
Mindenki egy rövid élménybeszámolót szeretne. Arra kíváncsiak sokan, milyen volt a pálya vége a Döntőben. Edzésen gyakran kérdezik tőlem, hogy mire érdemes odafigyelni egy ilyen versenynél a felkészülés során. Velük mindig szívesen osztok meg tippeket.

gyomrei3.jpg

 
Kikkel szoktál edzeni? Tudjuk rólad, hogy a veszprémi mászócsapat tagjaként Imrei Katával, Stromival, Mozgai Péterrel és Molnár Gergellyel is jóban vagytok. Tartod még a kapcsolatot esetleg más versenyzőkkel?
Máté:
Szinte kivétel nélkül az összes döntőssel találkozunk rendszeresen. A forgatás alatt sokat voltunk együtt és mindegyiküket jó sportembernek tartom. Már ott megbeszéltük, hogy jó lenne együtt edzeni a műsor után. Szoktunk közös versenyeket rendezni. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy ahol az adott döntős edz, szervez egy eseményt, ahova igyekszünk minél többen elmenni. Különböző kihívásokat teljesítünk és természetesen egy jót edzünk együtt.

Áprilisban elindult a Ninja Warrior második évadjának válogatója. Ismét nekivágnál a megmérettetésnek?
Máté:
Hatalmas élmény volt egy ekkora pályával szembenézni tavaly. Természetesen már jelentkeztem. Nagyon jó volt csapatosan a veszprémi mászókkal nekivágni az első évadnak, remélem ezúttal is velük együtt sikerül minél tovább jutni a versenyben.

Hogyan készülsz? Egyáltalán fel lehet készülni egy ekkora megmérettetésre?
Máté:
A mászás nagyon jó alap. Megépítettünk néhány akadályt a műsorból otthoni körülmények között, és azon gyakorlunk. Fából, vasból eszkábáltuk össze ezeket, ezért elneveztek minket gettó ninjáknak.

gyomrei2.jpg

Van olyan gyakorlat, amit kifejezetten a Ninja Warrior miatt vettetek fel az edzésetekbe?
Máté:
Az egyik legfontosabb ilyen új elem a trambulin. Ezt a műsor előtt soha nem gyakoroltuk, viszont a pálya több részénél is nagy szerepet játszott.

Mit tanácsolnál a jelentkezőknek? Mi az a gyakorlat, amit semmiképpen se hagyjanak ki a felkészülés során?
Máté:
Nézzenek videókat, mert úgy könnyebben el tudják képzelni magukat: melyik az az akadály ami könnyen menne, vagy nehezen. Ha beleképzelik magukat a helyzetbe, könnyebb lesz eldönteni, mire kell edzeni. Ha úgy érzi az ugrásokkal lesz gondja, elmehet egy tornaklubba, ahol ezt gyakorolhatja. Ha a falmászó feladatokat tartja nehezebbnek, akkor keressen fel egy ilyen termet. Fontos, hogy mindenki próbáljon meg fejben azonosulni a versennyel, és reálisan felmérni, melyik pályarésszel akadhat gondja.

Volt olyan akadály az első évad során, ami nagy mumusnak bizonyult?
Máté:
A trambulinos feladatoktól nagyon féltem. Tudok ugrani, de a verseny vége felé már egyre nagyobb távolságok voltak. Nem volt elég csak szimplán elrugaszkodni. Amik viszont kifejezetten rizikósok, azok az egyensúlyt igénylő akadályok, amik mozognak, pörögnek. Tavaly a Döntőben estem is az egyiken egy óriásit. Ezekre nehezebb készülni. A legfontosabb pedig természetesen az erőnlét. A vége felé sokaknak ezzel gyűlt meg a leginkább a bajuk.

gyomrei4.jpg

Milyen tippeket adnál a jelentkezőknek, hogyan készüljenek a Ninja Warriorra?
Máté:
A húzódzkodás alap. Naponta minimum százat érdemes megcsinálni saját testsúllyal. Akinek megy, annak mindenképpen súlymellényt javaslok. Az is fontos, hogy nyitott ujjakkal is gyakorolni kell a húzódzkodást, mivel a pályán sokszor csak így tudjuk tartani a testsúlyunkat. Természetesen emellett a kardió, és az állóképesség fejlesztése a legfontosabb. Szerintem az erőnlét turbózására a falmászás a legalkalmasabb. Az ügyességi akadályoknál pedig a torna és parkour jelent előnyt.

Fejben hogyan tudsz felkészülni, mik a praktikáid?
Máté:
Fejben elképesztő koncentrációra van szükség. Nem szabad lebecsülni az akadályokat, főleg azokat, amik könnyűnek tűnnek ránézésre. Lehet, hogy azt gondolod, egy adott akadályon csak átlépsz, aztán élesben szembesülsz vele, hogy nem elég a lépés, ugrani kell, nagyot. A pályákat úgy állították össze, hogy fokozatosan nehezüljenek, így egyre nagyon összpontosítást igényelnek, ahogyan halad előre a verseny. Azt fogadtam meg az első évad után, hogy sokkal megfontoltabb leszek.

Címkék: ninja warrior   gyömrei máté
2018. május 6. 7:55
Kapcsolódó anyagok© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS