szeptember 22.
Móric

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ KARRIER TV2 AKADÉMIA
TESZTAUTÓ
Teszt: Kia Optima CRDi és SW GT
Dögös GT és spórolós dízel. Egybegyúrhatnánk?

A Kia nagyot ment az utóbbi 6-7 évben, ehhez nem férhet kétség. Tetszetős, divatos formák, modern motorok, jó minőség és megbízhatóság. A szorgalmasan próbálkozó és kaparó dél-koreai srác komoly férfivá cseperedett, és a nagymenők kénytelenek voltak bevenni a játékba. Így aztán kitartóan emelkedik az iránta mutatkozó kereslet, és persze ezzel együtt a márka árszínvonala is stabilan felfelé kezdett ívelni.

hirdetés
FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [35 kép]

Mert lehet kapni Kia Optimát 6,5 millióért is, de nem ilyeneket. Nyersfordításban „csábító piros” színű szedánunk egy közel 11 milliós konfiguráció megtestesülése, „hófehér gyöngy” fényezésű, sport kivitelű kombink pedig 12 milliót kóstál (illetve egy kicsit többet). De ugye azt nem is gondolta komolyan senki, hogy bárhol is 6-7 millióért osztoganak ilyen szépségeket? Ráadásul nem csak szépek, hanem jók is. Csak másképp jó a két változat. A bordó limuzin a klasszikus, racionális vonalat képviseli dízelmotorral, előtérbe helyezve a gazdaságos üzemet, míg a fehér kombi GT a vezetési élményt domborítja ki. Kétszer akkora fogyasztással, mint dízel testvére. Na meg bő száz lóerős többlettel, hiszen az 1,7 CRDi-ben 141 ló lakik, ebben pedig 245. Jó-jó, de a dízelben ott az óriásnyomaték – hangzik az ellensúlyozó érv. Nos, ez így önmagában igaz is, csakhogy a kétezres benzines turbóban is bőven van ám nyomaték, kicsit még több is, mint a dízelben (350 ill. 340 Nm). De ennél fontosabb, hogy már egészen alacsony fordulaton előállhatnak ezek a mosolyfakasztó dózisok, a benzinesben 1350-en, a dízelben pedig 1750-en – persze minden érték padlógázon érvényes.

A galéria megnyitása > [38 kép]

A benzines menetteljesítménye lenyűgöző, a dízelé meg amolyan pont jó. Így van ez rendjén. Bár csak körülbelül, de a jól ismert 100-as gyorsulás is jól ábrázolja, hogy melyik mennyire dinamukus: 11 másodperc a dízel adata, 7,6 a GT-é. Ordító a különbség, persze, hogy az. De a valóságban még inkább, mert míg a dízel igyekszik a lehető legjobban takargatni csúnyácska hangját, addig a GT tényleg ordít. De nem bele a nagyvilágba, hanem csak az utasainak büszkélkedik csodás orgánumával. Az eredeti motorhang mellé ugyanis szintetikus brummogást kapunk, amit egy kicsit túlzásba vittek a tervezők. Ráadásul csak lehalkítani tudjuk, teljesen kiiktatni nem. Pedig néha még én is szívesen kilőttem volna. Pont én, aki rajong a szép nagy benzinesekért, és fele részben a hangjukért imádom őket. Itt pedig pont olyan hangot szimulálnak, és egész jó is lett, szóval ezt most szeretnem kellene. De 3-4 ezres fordulattól egyszerűen túl hangos, tolakodó, és ahogy pörög tovább, úgy válik egyre világosabbá, hogy a V-motor hang csak illúzió. Úgy akar szólni, mint egy Mustang, de nagyon nem olyan....
A „hangrásegítés” mértéke egyébként az aktuálisan kiválasztott vezetési módtól függ. Sportban a legerősebb, de normál módban is nagyon egyértelműen hallatszik, egyedül ECO módban halkul el. Tehát ha el akarjuk nyomni, akkor be kell lustítani az autót. Merthogy ECO módban erősen benyugtatózza magát az Optima GT, a gázreakció és a váltóprogram is egyértelműen ráérősre vált.

A galéria megnyitása > [35 kép]

Start-stop automatika viszont ekkor sincs, és a fogyasztás sem válik sokkal szebbé. Városi forgalomban nálam nem ment 13 liter alá a nagyfiú étvágya, de a sűrű forgalomban való keserves haladást inkább 14-14,5 liter jellemezte. Igaz, a gyári adat sem palástolja, hogy itt bizony folyni fog a benzin rendesen, 11,8 liter a hivatalos urbánus érték. Az még elmenne, de a teszten bizonyított torkossága mai viszonylatban még ilyen szép teljesítmény mellett is indokolatlan. Nemrég a BMW X4 M40i háromezres, 360 lovas benzines turbómotorja evett 15-16 litert ugyanilyen körülmények között. Csak ő 4,9 másodperces gyorsulással dicsekedhetett, és a maga 1,8 tonnájával még nehezebb, mint ez az Optima kombi. Ezen kívül higgyék el, hogy akkora teljesítmény mellett az automata összkerékhajtás is kihasznál minden tapadást, amit tud, azaz igen gyakran küldi az erőt mind a négy kerékre.

A galéria megnyitása > [38 kép]

Az 1,7 CRDi nagyjából ennek a feléből él. Ereje átlagos, nem hátba vágó, de nem is kevés. Autópályán 6,5, városban 7-7,5 litert kér, országúton poroszkálva pedig 5 alá is becsúszhat a fogyasztása. Az az érdekes, hogy a kétezres turbó még itt is iszákos, akkor is, ha nincs különösebb gyorsítás meg előzgetés. A váltó mindkét autónkban automata volt, a dízelben hétgangos, duplakuplungos, a benzinesben hatfokozatú sima. Jobban tetszett a duplakuplungos, amely az 1,7-es dízellel remekül dolgozik együtt, ahogy azt korábban is tapasztaltuk már a cee’dben. A GT váltója is elég gyors, de gyakran túlzásba viszi a kapkodást, nem kell sport módba kapcsolni ahhoz, hogy időnként rántson egyet, akár felfelé kapcsolásnál is. És a kipörgésgátlóján is lenne még mit csiszolni, az ívbelső kerék közepes gáznál is zavaró mértékben elforgott, de még bántóbb volt az ezt követő buta megtorpanás.

A galéria megnyitása > [38 kép]

Piros dízelünkben viszont semmi zavaró tényező nem volt. Igaz, izgalom sem, de talán nem is keresik azt olyan sokan egy közel ötméteres limuzinban vagy kombiban. Itt minden harmonikus, a futómű kiemelkedően kényelmes és ügyes, nem az a feszesen pattogó, mint amit a GT alá szerkesztettek. Bár csak egy centivel ültették meg, de a rugói sokkal keményebbek és a kerekei is nagyobbak, és ezt a balhét az adaptív lengéscsillapítók sem tudják észrevétlenül elvinni – merthogy itt ilyenek is vannak. Néhány úthibát jól elsikálnak, de bőven akad olyan is, amit nem.
Ha sima alattunk a bitumen, akkor egész jókat lehet kanyarodni a sima és a GT Optimával is, mindketten egész sokáig ragaszkodnak az úthoz. A GT persze valamivel tovább áll ellen a centrifugális erőnek, viszont már kisebb hibákon is viszonylag hamar elkezd kúszni a külső ív felé. Főleg az eleje persze. A fékek jók, a GT nagyobb tárcsákat is kapott, meg piros nyergeket, melyek érezhetően jobban haraptak, mint a dízelben. Ott sem volt velük semmi gond, csak a sportos hangulathoz ugye ez is kell.

A galéria megnyitása > [35 kép]

Az ülések mindkét kivitelben nagyon kényelmesek. Látható, hogy a GT sportüléseit az eredetiből alakították ki, amit nagyon jól tettek. Nagyobbra szabták és keményebbre tömték az oldaltámaszokat, melyek határozottabban tartanak, de nem rontanak a komforton. Kellemesen bordázottra varrták a szellőztethető bőrt, ami százezer forintért piros színben kerül be az autóba. Tökéletes! Biztos, hogy így rendelném, sőt, a Kia helyében minden Optimában elérhetővé tenném. Sokat dob az interiőr hangulatán, akárcsak a hatalmas panorámatető. Kell is nagyon, mert ezeken kívül nincs más izgalmas és egyedi formaelem odabent. Minden szép és az anyagok is nagyon igényesek, de dízel tesztautónk fekete bőrös kivitelében túl komor és eléggé jellegtelen. Pedig funkcionálisan minden rendben és a helykínálat is hatalmas.
A visszafogott krómmennyiségen és a habosított műanyagok puhaságán is jól érezhető, hogy nagyon igyekeztek megfelelni az európai ízlésnek. Szerintem elég jól sikerült is, egy jó tanácsom lenne csak a dél koreai mérnököknek: a matt műanyag az legyen tényleg matt, úgy jobban szeretjük. Ennyi.
Az anyagminőség és az összeszerelés még így is jobb, mint mondjuk egy Opel Insigniában. Az érintőkijelző grafikája is egészen ízléses, de nem olyan ütős, mint a prémium márkáknál, részben azért, mert a felbontás sem olyan. A 360 fokos kamerarendszer képe pedig még pixelesebb, de így is nagy segítség tud lenni – a klasszikus csipogókkal együtt. A menürendszer bonyolultsága épp elmegy, a navigáció jó, az úti cél beírása csak annyira körülményes, amennyire a legtöbb gyári naviban.

A galéria megnyitása > [35 kép]

A helykínálat mindenhol óriási, az ajtók is kellemesen nagyra nyílnak. A szedán lejtős teteje miatt viszont a magasabbak hátul már közelinek érezhetik a tetőkárpitot, és ha nem vigyáznak, a C-oszlopot is elég könnyen lefejelhetik beszállásnál. Egyébként, ha már ennyire hosszú és elnyúló hátsó szélvédőt szabtak rá a dizájnerek, akkor lehetett volna ötajtós is. Ha úgyis egy kicsit potrohos lett – de még így is gyönyörű – akkor jobban megérte volna ötajtóssá tenni. Úgy nem lettek volna randa zsanérok a csomagtartóban, amelyek betüremkednek az egyébként tisztességes méretű, 510 literes raktérbe, így pakoláskor számolni kell velük. Ha másért nem, hát azért, hogy ne szakítsunk ki, csípjünk oda vele ruhát, táskát vagy bármit, ami sérülékeny. Továbbá, úgy a támladöntéssel való csomagtér-bővítés is több értelmet nyert volna.
Na de praktikus célokra és cuccolásra ugyebár ott a kombi, ami természetesen nem kizárólag ilyen vadító köntösben érhető el, csak nekünk pont egy GT „jutott”. És természetesen ez is rendelkezik ugyanazokkal a belső értékekkel, mint átlagos (mármint Kia Optima szinten átlagos) kinézetű társai. Röviden: 550 literes csomagtartó, amely közel 1,7 köbméteresre bővíthető, és a hátsó üléstámlák döntéséve sík rakodófelületet érhetünk el. Motorosan nyíló csomagtér-ajtó, amihez a korábban tesztelt Sportage-ből és Sorentóból megismert, aprócska hibával működő automata nyitás funkció nem jár.

A galéria megnyitása > [38 kép]

De így is olyan gazdag a GT felszereltség, hogy az még a hanggenerátornál is megdöbbentőbb. Persze, persze, nincs ingyen, hiszen mint az elején mondottam, 12 millió forintért vesztegetik ezt a szépséget, és a piros dízel is közel 11 millió. Na de kérem… Ilyen tudással azonban egy Ford Mondeo sem olcsóbb, persze az ő neve még sokak számára többet ér, mint a Kia Optimáé. Teljesen érthető ez, bár a nagyobb múlton kívül nem igazán tud olyasmit felmutatni, amit a dél-koreai versenyző nem tud ugyanolyan jól. Sőt, a belső összeszerelés és zörejek szintjén például jobb az Optima. Csak azért hoztam ezt a példát, mert sokan még mindig ellenállóbbnak, precízebbnek és masszívabbnak tartanak bármilyen német autót, mint egy dél-koreait. Nos, minden esetben ez már nem igaz. Egyedül a Harman/Kardon hifi lehetne jobb, mert sajnos nem szól olyan szépen, mint amilyen jól cseng a neve.

A galéria megnyitása > [35 kép]

Tökéletesen működnek a vezetéssegédek is, a sávtartó automatika például jobban is, mint sok más olyan nívósabb márkájú autóban. Hozzá remek hangszigetelés, kitűnő összeszerelés, a dízelben kiemelkedően kényelmes futómű, épp elég erő és alacsony fogyasztás, míg a GT-ben relatíve jó húzóerő, de arányaiban túlzóan magas étvágy.
Vitathatatlan, hogy a GT kivitelben sokkal jobban mutat, de összességében harmonikusabb autó a dízel, a legjobb azonban a kétliteres szívó benzinessel lehet az Optima. Mármint a rendelkezésre álló motorok közül, merthogy más nincs a választékban. Illetve de, továbbra is kapható hibrid változat, alapáron 12,6 millióért, amire összesen 900 ezer forintért rendelhetünk extrákat, így az elméleti maximum 13,5 millió.

A galéria megnyitása > [35 kép]

Az optimum pedig valahol 8-9 millió között van, 1,7-es dízel, vagy kétliteres szívó benzines motorral, közepesnél jobb felszereltséggel. Akinek nem hiányzik GT 245 lova és a „játékhangja”, a dögösebb köntös viszont annyira magával ragadja, hogy nem tud elszakadni tőle – és nagyon megértem –, annak is kínálkozik megoldás. Ez a GT Line csomag, ami egyben a GT kivételesen gazdag felszereltségét is megadja, felsorolni is nehéz, mi mindent tartalmaz. És nem elektromos ablakemelőktől, piperetükröktől meg mankókeréktől olyan hosszú az a lista, hanem bizony hasznos és értékes cuccokkal van tele. 10,7 millióért, és ehhez is ugyanúgy rendelhető a piros bőrkárpit plusz 100 ezerért. Viszont ez csak az 1,7-es dízellel kínálkozik, metálfénnyel együtt pár tízezer híján 11 millióért. Azaz ugyanannyiért, amennyibe EX Premium csomaggal plusz megannyi feláras tétellel ellátott bordó tesztautónk került. Én mindenképpen GT Line-t rendelnék, ha közép- vagy felsővezetőként ekkora cégautós keretből gazdálkodhatnék. Az igazi GT egymillióval van odébb kombi kivitelben (konkrétan a fehér tesztautónk), a szedán karosszériával 300 ezerrel olcsóbb, de szerintem megéri a felárat a kombi. Jobban néz ki, sportosabb és nyilvánvalóan többet nyújt.

teszt és fotó: Bancsi Gábor

2017. március 31. 23:53

Címkék: teszt   tesztautó   autó   korea   dél-korea   dízel   benzin   turbó   automata   családi_autóKÖZÖSSÉG
          


MŰSORÚJSÁG