május 27.
Hella

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ
TESZTAUTÓ
Teszt: Nissan Qashqai 1,6 dCi Xtronic
Aduász

Qashqai – helyesen írni valószínűleg jóval kevesebben tudják, mint ahányan ismerik ezt a furcsa nevet. És azt is tudják, hogy egy autót hívnak így, meg persze valaki azt is, hogy ez az autó egy sivatagban élő, iráni törzsről kapta a nevét. De természetesen most mi sem a névadóval fogunk foglalkozni, hanem az autóval. Azzal a jópofa, divatos és elérhető modellel, amely 2007-es debütálása óta igen szép karriert futott be. A Nissan Qashqai teremtette meg a nagy népszerűségnek örvendő crossover kategóriát, amelyben azóta sok más gyártó is perspektívát látott, így mára szép számmal nyomulnak a riválisok a Qashqai vadászterületén. Kellett hát a vérfrissítés, amely 2014-ben érkezett el a Qashqai életében, akkor debütált a mostani modell, és akkor lett ilyen szívdöglesztően jóképű. Nem tudnám ezt ilyen jólesően elmondani az első modellről, amelynek vonalai szerintem enyhén szólva nem sikerültek tökéletesre, és ezen a ráncfelvarrás sem sokat segített. Ennek ellenére azonban nagyon szerethető autó volt, és hogy ezt nem csak én gondolom így, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a kétmilliós eladási eredmény. Az első Qashqai tehát nagyon sikeres volt, ez nem vitás. Ahogy az sem, hogy az utód klasszisokkal jobban néz ki, nem beszélve arról, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenkinek jól állhat ez a stílus, és az ára továbbra sem szállt el. Szóval minden adott a sikertörténet folytatásához.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

Ezúttal 1,6-os dízelmotor, fronthajtás és fokozatmentes automataváltó alkotta a tesztautó hajtásláncát. A korábbi tapasztalatok alapján motorból ez a legjobb választás a Qashqaihoz. A fronthajtás is tökéletes, manapság teljesen megszokott ez a „terepjárónak látszó tárgyakban”. Rögtön hozzá kell tennünk, hogy akinek összkerékre van szüksége, annak sem kell félnie a többletfogyasztástól, mert korábbi tesztünk tanulsága szerint a 4x4 változat sem pazarolja az üzemanyagot, miközben persze megadja a szokásos előnyöket. Az Xtronic névre hallgató CVT váltó viszont…, nos, ő már korábban is gyanús volt, mármint abban, hogy ő a ludas egy-két liter gázolaj eltüntetésében. Az 1,6 dCi ugyanis az összkerekes Qashqaiban is kiemelkedően takarékosnak bizonyult, viszont az elsőkerekes, CVT-s (és csak egy mázsával nehezebb) X-Trailben 1,5-2 literrel többet evett, akárcsak most, a szintén elsőkerekes és CVT-s Qashqaiban.
De szó se róla, még így is teljesen jó az a 7,5 literes átlag, amit zömében városi használat mellett mértünk, csak nem tudom feledni, hogy kézi váltóval és összkerékkel 6 litert evett ugyanez a kocsi. A 130 lóerővel és 320 Nm-rel megáldott 1,6-os dízel ráadásul kirobbanó erőben van. Már 2000-nél nagyon megindul, szépen viszi az 1,4 tonnás Qashqait. Hasonlóan a többi egyturbós dízelhez, 1500 alatt itt is elég kevés a kraft, de lám-lám, rögtön elő is kerül a fokozatmentes automata egyik előnye, ugyanis működési elvéből adódóan gond nélkül el tudja kerülni ezt a „holttartományt”.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

Szerencsére a motor zajszigetelését nagyon komolyan vették, így nem idegesítő a gyorsítás közben is többnyire konstans fordulatszám, ami leginkább arra hasonlít, amit akkor hallunk, ha a vezető nagyon amatőr módon csúsztatja a kuplungot. Pedig amatőrségről szó sincs, hanem az a helyzet, hogy a fokozatmentességnek köszönhetően a lehetséges áttételek száma (két szélsőérték között) végtelen, így a vezérlő elektronika mindig pontosan olyan fordulaton járathatja a motort, amin megkapjuk a gyorsítási szándéknak (gázállás) és a domborzati viszonyoknak megfelelő húzóerőt. Nincs kötöttség az előre megszabott áttételek által, hiszen ilyenek itt nincsenek. A dolog jól működik, ezzel a váltóval tökéletesen ki tudjuk használni az 1,6-os dízel tekintélyes nyomatékát.
Az utastérben használt anyagok minősége nagy előrelépést jelent az elődhöz képest. A helykínálat megfelelő, kényelmesen utazhat négy felnőtt, de elől lehetnének egy kicsit hosszabbak az ülőlapok, és a csomagtartó sem a bajnoki kategória, 401 liternél bármelyik kompakt kombi többet tud. De legalább van alatta pótkerék – igaz csak virsligumis –, aminek manapság tapsolni illik, hiszen egyre gyakrabban nagyvonalúan elfeledkeznek róla a gyártók, és helyette egy jópofa defektjavító szettet kapunk a pofánkba – legalábbis alapáron. A padló alatt vannak rekeszek, amelyek látszatra segítenek növelni a praktikussági faktort, és csak ezzel a trükkel lehet egybefüggően sík a rakteret alkotni a ledöntött hátsó üléstámlákkal, de igazából jobb lenne nélkülük. Ez a dupla padlós, rekeszes megoldás tulajdonképpen csak azokat boldogítja, akik nem is használják ki soha a raktérfogatot. Mert aki ki szeretné használni egyben az egészet, annak egyértelműen ártanak a padló alatti rejtekhelyek, ráadásul kis méretük miatt nem sok mindenre jók. A kerékdobok mögötti oldalsó gödrök és a kalaptartó alatti akasztók viszont hasznosak, az pedig külön említést érdemel, hogy a csomagtér-roló befér a padló alá, így kibővített csomagtartónál nem kell bajlódni az elhelyezésével.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

Rekeszekből és kisebb-nagyobb tároló alkalmatosságokból akad bőven, de van még valami, amiből feltűnően sok van, és ezek a kamerák. A Nissan által aktív pajzs néven emlegetett vezetéstámogató rendszer részeként sok kis őrszem teljesít szolgálatot a Qashqai-ban. Hátul, a rendszám fölött ott a klasszikus tolatókamera, de van egy elől, a Nissan emblémában, valamint a tükrök házából is kukucskál egy-egy halszemoptika. Ezek parkoláskor segédkeznek, egyrészt külön-külön mutatott képükkel, másrészt, azokat összeillesztve 360 fokos felülnézeti képet is mutat a rendszer. Egészen hasznos dolog tud ez lenni, ha kétszer ekkora méretben jelenik meg. Ilyen apró látképet nézve azonban nem kényelmes a kameraképek alapján manőverezni. Szerencsére vannak radarok is a lökhárítókban, amelyek egyrészt a klasszikus csipogással segítenek, másrészt ők szolgáltatnak adatot a parkoló-asszisztensnek. Mármint annak, amelyik maga tekeri a kormányt, és irányítja be helyettünk az autót az általa alkalmasnak ítélt parkolóhelyre. Csak ha kérjük persze.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

Van még további két kamera, mégpedig a szélvédő mögött, a tükör mögé rejtve. Ezek gondoskodnak a táblafelismerésről és az útfelfestések figyeléséről, hogy a sávelhagyásra is tudjon figyelmeztetni az autó. Ezeken kívül van még ráfutás-veszélyre figyelmeztető asszisztens, továbbá, a tükrök aljából kandikáló kamerák nem csak a parkolást hivatottak segíteni, hanem a holttér-figyelés feladatát is ellátják. A vezető éberségét is folyton figyeli a jól felszerelt Qashqai, és nem csak a kritikus állapotról tájékoztat a műszerfali kijelző, hanem bármikor leellenőrizhetjük, hogy (nyolcfokozatú skálán) hányasra osztályozza aktuális éberségünket az autó.
Egyébként ez a kijelző külön dicséretet érdemel, részben gyönyörű grafikája, részben a megjelenített információk gazdagsága okán. A fedélzeti számítógép adatait, a vezetéstámogató rendszerek által közölt információkat vagy épp a navigáció utasításait is megjeleníthetjük rajta. Picit megváltozott néhány menüpont grafikája, minden nagyon szép rajta, de eddig is az volt.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

1,5-ös dízelmotorral szerelt kivitelt 6,4 milliótól adnak, a mi 1,6 dCi-nk félmillióval többről, 6,9 millióról indul, Tekna felszereltségű, CVT váltós (Xtronic) tesztautónk alapára pedig 9,45 millió forint. Erre jön még a bőrkárpitozás, a fűthető első szélvédő és a metálfényezés összesen 375 ezres felára, az itt látható konfiguráció tehát 9,83 millió forintot kóstál újonnan. Drága. És van még feljebb is a Qashqai árlistáján, igaz, nem sokkal. A legdrágább példány az összkerekes 1,6 dCi, amely tesztautónk extráival plusz panorámatetővel – de kézi váltóval – kicsivel 10 millió fölött kínálkozik.
Na persze van olcsóbb Qashqai is az árlistán, a 115 lovas 1,2 DIG-T 5,6 millióról indul alapfelszereltséggel (Visia), ez jelenti a belépőt. Az optimális választás az 1,6 dCi lehet manuális váltóval, N-CONNECTA csomaggal 8,2 milliós alapárért, vagy ugyanez a hírhedten jó 1,5 dCi-vel 7,67 millióért. Aki pedig ódzkodik a dízeltől, és bevállal pár liternyi pluszfogyasztást, annak tudom ajánlani 7,58 millióért a 160 lovas 1,6-os benzines turbót. Ütős motor, az étvágya sem horror, gyorsan melegszik és szép a hangja. Apropó, 1,6 dCi tesztautónk kapcsán is meg kell említeni, hogy dízelviszonylatban nagyon gyorsan tud fűteni hidegindítást követően.
A konkurencia skáláján elhelyezve a Qashqait azonban azt látjuk, hogy nem szállt el a Nissan az árazással. Azaz, bár létezik olcsóbb megoldás is a piacon hasonló karakterű masinára, nem kell sokáig keresgélni, hogy drágábbat is találjunk.

FORRÁS: Bancsi Gábor
A galéria megnyitása > [38 kép]

Opcionális összkerekessége és emelt hasmagassága ellenére természetesen nem terepjáró, ahogy a többi hasonszőrű autó sem. Ugyanakkor, akinek rossz út vezet a házához vagy a munkahelyéhez, vagy egyszerűen csak sokat furikázik ilyen útvonalakon, annak mindenképpen szerencsésebb egy crossoverrel közlekedni, mint mondjuk egy kompakttal vagy egy kombival. A futóműve sajnos ennek sem kényelmesebb, mert alapvetően feszes hangolású, és tesztautónk esetében tovább rontották a rugózási komfortot a divatnak szóló 19 colos felnik illetve a rajtuk feszülő alacsony oldalfalú abroncsok, amelyek a Tekna felszereltségi szint részét képezik.
A LED-es nappali menetfények az alapmodellhez is járnak, ahogy még sok minden, többek között visszagurulás-gátlós ESP, start-stop, négy elektromos ablakemelő, klíma, tempomat, elektromos kézifék, Bluetooth és MP3 olvasós, USB csatlakozós zene.
A felszereltség már a második szinten (Acenta) rengeteg pluszt ad az eleve gazdag Visiához képest, a Teknáról nem is beszélve. Van még N-CONNECTA, amely valahol a lista közepén lavírozik. Az opciók között a szokásos tételek sorakoznak, sok lehetőség nincs, bár az Acenta csomagot választóknak egész jó lehetőségek kínálkoznak arra, hogy ne kelljen feljebb lépni az N-CONNECTA-ra, mégis tudjon mindent az autójuk, amit szeretnének – és ne legyen benne olyasmi, amit nem szeretnének. A teljes és részletes testreszabhatóság persze a crossoverek esetében sem a 7-8 milliós árkategóriában keresendő, hanem ott, ahol ennyi az alapár, a konfigurált végső ár pedig majd’ kétszer ennyi. Cserébe nagyjából azt ikszelünk a választékból, amit akarunk.

árak, felszereltség, műszaki adatok

2016. március 25. 11:00

Címkék: autó   tesztautó   nissan   japán   terepjáró   családi_autó   dízel   automata
KÖZÖSSÉG
          MŰSORÚJSÁG