november 19.
Erzsébet

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ
RECEPTEK
Vastag Tomi menüje (receptekkel)
Tejfölös lila burgonyaleves fürjtojással, Csirke java vajban sütve, fokhagymás parajjal és francia burgonyával, Somlói galuska-torta konyakszósszal

Tejfölös lila burgonyaleves fürjtojással

25adas3_frame_9954.jpg

Hozzávalók:
1 kg lila krumpli
4 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
6-8 db fürjtojás
kevés olaj
fűszerpaprika
bors

Elkészítése:
Kevés zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk. Miután a vöröshagyma megpárolódott, hozzáadjuk a meghámozott, megmosott, kockákra vágott krumplit. Összekeverjük, felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni. Miután megpuhult a krumpli is beleöntjük egyenként a felvert fürjtojásokat, majd végül a tejfölt. Forrón tálaljuk.


Csirke java vajban sütve, fokhagymás parajjal és francia burgonyával

25adas3_frame_13863.jpg

Hozzávalók:
2 darab egész, friss csirke (csirkemell szárnyrésszel)
2 dl csirkealaplé
10 dkg parajlevél
15 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 ág kakukkfű
2 mokkáskanál durvára tört fekete bors
1 teáskanál só
a francia burgonyához:
60 dkg burgonya
20 dkg reszelt sajt
30 dkg laskagomba
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
3 dkg vaj a jénai kikenéséhez
3.5 dl tejszín
4 tojás sárgája
1 darab babérlevél
1 mokkáskanál őrölt szerecsendiót
1 teáskanál só a főzővízbe
1 teáskanál só a tejszínes krémbe
az újhagymához:
20 szál újhagyma
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
Az újhagymát egyforma méretűre vágjuk, forró vízben 3 percig főzzük, majd hirtelen lehűtjük, és olívaolajon átpirítjuk. A francia burgonya elkészítéséhez a megtisztított burgonyát zöldségszeletelővel egyforma vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát – ha csak nem vagyunk szeletelő bajnokok – ne késsel szeleteljük karikákra: fontos, hogy a szeletek egyforma, körülbelül 100 Ft-os érme vastagságúak legyenek. Egy lábasban a burgonya szeletekre annyi vizet öntünk, hogy éppen ellepje azokat. Hozzáadjuk a sót és a babérlevelet, 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A megfőtt burgonya szeleteket keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejszínnel, sóval, tojássárgákkal elkevert vajat. Szerecsendióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a sajt felét is. Vajjal kikent jénai tálba helyezzük. A laskagombát vékony csíkokra vágjuk, majd az olívaolajon, sóval ízesítve megpirítjuk. Az előkészített jénais burgonya tetejét megszórjuk a lepirított laskagombával és a reszelt sajt maradék részével. 175 fokos sütőbe tesszük, majd 35 percig sütjük, amíg szép piros lesz. A csirkemell töltelékének elkészítéséhez a vaj felét (cca. 7 dkg) elkeverjük a zúzott fokhagymával és a durvára tört fekete borssal. A fűszeres vajat és a megmosott, lecsepegtetett parajlevelet az előkészített szárnyrészes csirkemellek bőre alá töltjük, majd a bőrt, amennyire csak lehetséges, feszesen ráhúzzuk a húsra. Egy nagyobb serpenyőben - amelynek fedele is van - a maradék vajat az olívaolajjal együtt felforrósítjuk. A serpenyőben a betöltött csirkemelleket a bőrös oldalukkal lefelé fordítva, közepes lángon addig sütjük, amíg szép pirosak lesznek. Ezután a csirkemelleket megfordítjuk, majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát, a kakukkfüvet és a csirkealaplé felét. Fedő alatt 12 percig pároljuk. A párolási idő leteltével a megpuhult csirkemelleket kivesszük a serpenyőből, majd félretesszük. A visszamaradt hagymás szaftot felöntjük a megmaradt csirkealaplével, majd 5 percnyi forralást követően leszűrjük. Hozzáadjuk a friss citrom levét, és még egyszer felforraljuk. Ezzel a mártásunk is elkészült. A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kicsit széthúzva, az újhagymára helyezzük majd a mártással meglocsolva, francia burgonyával tálaljuk.


Somlói galuska-torta konyakszósszal

25adas3_frame_18339.jpg

Hozzávalók:

1 darab piskóta lap – kb. 4-5 cm vastag
30 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 liter tej
1,5 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag vanília puding
1 darab citrom reszelt héja
5 dkg szitált kakaópor
1 tábla keserű csokoládé
a narancssziruphoz:
6 dl narancslé
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
a konyakszószhoz:
5 cl konyak
8 dkg sárgabarack
0,5 dl víz

Elkészítése:
A narancslevet a cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk, majd lehűtjük. A kerek piskóta lapot 3 részbe vágjuk, felül vastagabb, alul 2 vékonyabb rétegbe, így szebben fog kinézni a torta. A darált diót 1,5 dl vízzel és cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután félrerakjuk és lehűtjük. A vanília krémet főzés nélküli puding pórból elkészítjük azzal a különbséggel, hogy a leírtakban szerepelt tej mennyiségénél 4 evőkanállal kevesebbet használunk fel a készítéshez. A csatos tortaforma aljára helyezzük az első vékony piskóta lapot, meglocsoljuk a narancssziruppal, megkenjünk a felfőzött dió krémmel, majd a vanília krémmel. Ezután jön a második vékony piskóta réteg, amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. Ráhelyezünk még egy dió és vaníliakrém réteget, és piskóta lapot (a legvastagabbat), amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. A tetejét megkenjük vékonyan vaníliakrémmel. Az egészet megszórjuk szitált kakaóporral, a tetejét csoki forgáccsal díszítjük. Ehhez a tábla keserű csokoládét az oldalára fordítjuk és zöldséghámozóval hosszanti irányban végighúzzuk, így kapjuk majd meg a csoki forgácsokat.
A tortát lehűtjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, forró gyümölcsös konyakszószt kínálva mellé. A megmaradt narancsszirupot és dió tölteléket összeforraljuk, hozzáadjuk a konyakot, és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd 0,5 dl víz hozzáadásával mártást főzünk belőle.

2016. április 20. 21:18

Címkék: vastag tamás   hal_recept   gasztro_menü   gasztro








SZAVAZZ!

A legbátrabb páros feladatai közül melyiket NEM vállalnád be?

A
Merülő ketrec
B
Futótűz
C
Egyiket sem
KÖZÖSSÉG
          



MŰSORÚJSÁG