július 17.
Endre, Elek

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ KARRIER TV2 AKADÉMIA
RECEPTEK
Fodor Zsóka menüje (receptekkel)
Petrezselymes zöldborsóleves, Rakott padlizsán, Török grízes desszert eperrel

Petrezselymes zöldborsóleves

AF037856_halatortanakuldetes_2016_24_szegm03_20160419_tv2_frame_7126.jpg


Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
3 db vöröshagyma
1 szál fehérrépa
3 dl zöldségalaplé
olívaolaj
2 dl tejszín

bors

Elkészítése:
A hagymát, fehérrépát kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, répát, petrezselyemzöldet és zöldborsót, kb. 5 percig dinszteljük. Felöntjük vízzel és zöldségalaplével, és 10 percig főzzük.
A levest botmixerrel pürésítjük, majd tejszínnel kikeverjük, sűrű szitán átszűrjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A felvágott hagymakarikákat lisztben megforgatjuk és forró olajon kisütjük, majd a leveshez tálaljuk.

Rakott padlizsán

AF037856_halatortanakuldetes_2016_24_szegm03_20160419_tv2_frame_11447.jpg

Hozzávalók:
4 darab közepes méretű padlizsán
1 evőkanál szárított bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
2 teáskanál só
a húsos krémszószhoz:
80 dkg darált sertés vagy pulykahús
15 dkg reszelt mozzarella sajt
4 tojás sárgája
8 dkg vaj
6,5 dl tej
8 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál só
a tálaláshoz:
fél dl olívaolaj
4 darab paradicsom
2 csomag apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál só

Elkészítése:
A krémszósz elkészítéséhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd megsózzuk és felöntjük tejjel. Habverővel simára keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáit. A darált húst a padlizsán megmaradt olívaolajos-bazsalikomos fűszeres olajában lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát, majd még 5 percig pirítjuk. A krémszószt összekeverjük a lepirított darált hússal és a finomra vágott petrezselyemmel. A grillezett padlizsánszeleteket egy hőálló edény aljára helyezzük, majd befedjük a húsos krémszósszal. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogy a grillezett padlizsán és a húsos krémszósz. A legfelső húsos réteget megszórjuk reszelt sajttal, majd grillrácsra helyezzük és lefedjük. 35 perc alatt megsütjük. A paradicsomot félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, ezután először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A korianderlevelet finomra vágjuk. Egy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott korianderlevelet, a sót és a paradicsomot. Az elkészült ételből egy tálalókanálnyi mennyiséget tányérra tálalunk. Meglocsoljuk a paradicsomos olajjal, és melegen kínáljuk.

Török grízes desszert eperrel

Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg búzadara
3 dl tej
3 dl víz
5 dkg cukor
csipet só

Elkészítése:
A grízhez lábasban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult, felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt, vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig. A grízt szuflatálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk. Sárgabaracklekvárral díszítjük.

2016. április 19. 21:18

Címkék: fodor zsóka   hal_recept   gasztro   gasztro_menü




hirdetés




KÖZÖSSÉG
          



MŰSORÚJSÁG