július 3.
Kornél, Soma

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ KARRIER TV2 AKADÉMIA
A KATEDRÁLIS
A katedrális – a forgatókönyv kalandos születése

John Pielmeier forgatókönyvíró - aki először egy két órás mozifilmre, majd egy hat órás sorozatra rövidítette le a regény cselekményét - örömmel értesült a döntésről: a szériát nyolc órásra tervezik.

”Miközben az eredeti hat órás sorozat vázlatát készítettem, rájöttem, hogy lehetetlen a könyv történetét kevesebb, mint nyolc órában elmesélni. Az igazat megvallva a legjobb az lett volna, ha tíz vagy tizenkét órában mondhatjuk el - ez még pénzügyileg is megvalósítható lett volna -, de a nyolc órás verzió is jó döntés volt." Az executive producer, David Zucker is egyetért vele: „Úgy gondolom, hogy a plusz két óra lehetőséget adott John-nak, hogy megfelelően kidolgozza a karaktereket, és hogy a történetet a maga teljességében mesélje el, a legapróbb részletekig.” „A forgatókönyv írása közben bizonyos fokú szabadságot kellett kapnom és Ken Follett, a regény írója, nagyon nagylelkű volt." – meséli Pielmeier.

[video id= 400836]

Azt a pillanatot, amikor az eredeti mű szerzője először kézbe veszi a forgatókönyvet mindig feszült várakozás előzi meg: „El kell fogadnod, hogy a történetedet meg fogják változtatni és azt is, hogy a forgatókönyv mindennek az alapja. Ha az jó, akkor megszületik a lehetőség a sikerre, ha rossz, elvesztél… még akkor is, ha egyébként nagyon sok ember dolgozik azon, hogy a vásznon a végeredmény kiváló legyen. John félelmetes munkát végzett a szöveggel, és amikor elolvastam, nagyon megnyugodtam, mert a mese lényege megmaradt, miközben mégiscsak új életre kelt.” – mesélte Ken Follett. Egyébként a regény egy-egy példányát szinte „önálló stábtagként” tartották számon a forgatás alatt, mert valakinek a hóna alatt egészen biztosan ott volt. Azok, akik ismerték Ken Follett művét, a munka során újra és újra és újra… elolvasták, akik nem találkoztak vele, azok Pielmeier kiváló forgatókönyve után kaptak kedvet hozzá és persze a színészek is folyton a regényt bújták, hogy karakterük igazi arcát, döntéseik hátterét még alaposabban meg tudják rajzolni.

A KATEDRÁLIS - SZEPTEMBER 1-TŐL A TV2-N!

Korhatár: korhatárra tekintet nélkül

2011. augusztus 19. 15:15

Címkék: a_katedrális_cikk   a_katedrálisKÖZÖSSÉG
          


MŰSORÚJSÁG