július 3.
Kornél, Soma

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ KARRIER TV2 AKADÉMIA
A KATEDRÁLIS
Kingsbridge Budapest mellé költözött

A középkori katedrálisok világát megteremteni a XXI. században - nem mindennapi feladat. Amint eldőlt, hogy A katedrális című sorozat forgatási helyszínei Magyarországon és Ausztriában lesznek,, a látványtervező, Miljen  ‘Kreka’ Klajakovic (Delicatessen, Dune) és csapata teljes gőzzel nekilátott a gigantikus feladat előkészületeinek.

2009. június 22-én pedig megkezdődhetett a forgatás! „Óriási feladat napjainkba varázsolni a XII. századot a lehető legnagyobb történeti hűséggel. Ez valódi kihívás! Munkatársaim: Kreka, Franco [Fumagalli, Set Decorator] és én az összes jelenet minden apró részletét megvitattuk. Közben készült a design és a tervrajzok. Az előkészületek legvarázslatosabb pillanata az volt, amikor először sétáltam be az elkészült díszletbe. Felemelő érzés lett úrrá rajtam: megépítettük, idevarázsoltuk a XII. századot! Valósággá váltak az álmok, tervek!” A rendező, Sergio Mimica-Gezzan így idézi fel a csodát: “Soha nem felejtem el, amikor Ken Follett első alkalommal jött el a forgatásra. Így szólt: - Ilyennek álmodtam meg. Én megálmodtam ezt a világot, ti pedig megvalósítottátok és most itt van előttem!” A kingsbridge-i jelenetek nagy részét Fóton forgatták, ahol a már meglévő építményeket újították fel vagy alakították át a produkciónak megfelelően. Az Astra Stúdióban, Mogyoródon gondos munka eredményeként születtek meg a helyszínek: a gótikus katedrális belső tere, a winchesteri kastély trónterme, a perjel szobája, Shiring kastélya, a püspök palotája és az érsekség fogadóterme. A puszta szántóföldből nőtt ki egy város. Budapest mellett, Ócsán, egy gazdálkodó földjét teljesen letakarították. A nagyjából három focipálya méretű területen ácsok, díszlettervezők és lakberendezők építették meg a kolostort, a kingsbridge-i piacot és természetesen a katedrálist is. Mikor Ken Follett meglátogatta a forgatást júliusban, nem hitt a szemének. „Megépítettétek Kinsgbridge-t itt, Budapest mellett!” A forgatás első hetében a szereplők és a stáb alig tudott közlekedni a térdig érő sárban, ugyanis több napnyi esőzés tette még autentikusabbá a helyszínt.

A történet szerint az eredeti katedrális porig ég, így Tamás építőmester elkezdheti építeni az újat. Az ő halála után Alfréd lesz a fő építőmester. Boltozatos mennyezetet épít kőből, ami azonban tragikus módon leomlik. Jankó keze alatt a katedrális elnyeri végső formáját, gótikus formában pompázik. „Produkciós szempontból mi fordítva dolgoztunk, hiszen igen szűkre szabott volt a határidőnk. Több időbe telik ugyanis felépíteni valamit, mint lebontani" - meséli Klajakovic Az eredeti fehér kőkatedrális kilenc méter magas volt, amikor teljesen elkészült.. (A most idevarázsolt katedrális felső kétharmadát digitálisan adták hozzá az építményhez. A vizuális effektek a Universal Pictures vizuális effektekért felelős partnerénél készültek Prágában). Miután a kész katedrálisban zajló jeleneteket felvették, a munkások elkezdték lebontani az építményt. A többi  jelenetet a bontási folyamat különböző fázisainak megfelelően vették fel: a katedrális mennyezetének leomlásától a teljesen kiégett vázig. Több csodálatos magyarországi helyszín is szerepel még a filmben: Ócsa gyönyörű, 800 éves román stílusú temploma, Tardos bányái, Tata, ahol a francia kikötőt vették fel a lángoló White Ship-pel, Visegrád mint Lincoln vára, valamint a Budavári Palota is.

A KATEDRÁLIS - SZEPTEMBER 1-TŐL A TV2-N!

Korhatár: korhatárra tekintet nélkül

2011. augusztus 29. 10:10

Címkék: a_katedrális_cikk   a_katedrálisKÖZÖSSÉG
          


MŰSORÚJSÁG