szeptember 29.
Mihály

MŰSORAINK VIDEÓK TELJES FILMEK TELJES ADÁSOK MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS TV2 INFÓ KARRIER TV2 AKADÉMIA
SAJTÓKÖZLEMÉNYEK
Sokkal többen nézik a tévés reklámokat
Több tévénéző, jóval hosszabb képernyő előtt töltött idő, 10 százalékkal nagyobb elérésű reklámszpotok, minden más médiatípusnál jobb költséghatékonyság: rég volt ilyen kedvező együttállás a televíziós hirdetési piacon, ami most részben a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetnek is köszönhető. Azok a hirdetők, akik a gazdasági kihívások ellenére kihasználják ezt a mostani periódust, nagyot nyerhetnek, és széles tömegeket elérve elhúzhatnak a versenytársaik mellett.

A járványhelyzetben hosszabb időt töltenek a tévé előtt a hazai tévénézők, a 18-59 éves korcsoport tagjai egy átlagos hirdetést így 10 százalékkal többen láttak.


Átlagosan 10 százalékkal több tévénézőt lehetett elérni egy televíziós reklámszpottal idén áprilisban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest a 18-59 évesek körében, többek közt annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen nőtt a teljes lakosság tévénézésre fordított ideje hazánkban – derül ki a TV2 Csoport kutatásából, amelyet a Nielsen Közönségmérés adataiból készített. Különösen délelőtt emelkedett a tévés reklámok elérése; reggel 6 és 12 óra között átlagosan a 18-59 éves célcsoport 29 százalékát érte el a tévé, ami 16 százalékos növekedést jelent tavaly áprilishoz képest. Délután 12 és 18 óra között, valamint a késő esti órákban, éjjel 11 óra és hajnali 2 óra között szintén jelentős, 11 százalékos növekedés mérhető ebben az összehasonlításban*. Mindez azt is eredményezi, hogy a tévés reklámoknak - amelyek az egy főre jutó költséget tekintve eddig is az egyik legköltséghatékonyabb hirdetési formának számítottak - tovább csökkent a fajlagos költsége.

„Rég nem látott kedvező együttállást tapasztalhatnak most az ügyfelek a televíziós hirdetési piacon: hatalmas tömegeket lehet magas minőségben, a korábbinál is költséghatékonyabban elérni, ráadásul mérsékelt reklámzaj mellett. Aki tehát most intenzíven hirdet a tévében, hatásosabban és hatékonyabban ki tud tűnni a tömegből – eljött a pillanat!” – összegzett Csikesz Erika, a TV2 Csoport értékesítési igazgatója. „A koronavírus által megváltozott médiafogyasztási szokások tulajdonképpen a televíziózás reneszánszát hozták el nekünk, hiszen a korábbinál jóval többen és többet tévéznek a magyarok, ráadásul a fiatalabb korosztályt is a tévéképernyő felé fordította ez az új helyzet. Ezek a körülmények tovább erősítették a televíziós hirdetések alapvetően is ismert előnyeit a többi hirdetési formához képest” – tette hozzá. A májusi trendek alapján, az enyhítésekkel párhuzamosan valamelyest mérséklődött az áprilisi csúcshoz képest a lakosság által a tévéképernyő előtt töltött idő, de még így is növekvő tendenciát látunk a tavalyi azonos időszakhoz képest.**

A fiatalok is a tévé felé fordultak

A legfrissebb adatok szerint a teljes lakosság 16 százalékkal töltött több időt a tévéképernyők előtt idén áprilisban, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában: idén 311 perc volt az egy főre jutó tévénézési idő körükben a tavaly áprilisi 268 perchez képest. A 4-17 éves fiatalok tévénézésre fordított ideje nőtt meg a legnagyobb mértékben: ők az elmúlt hónapban 217 percet tévéztek, míg tavaly áprilisban 161 percet, ami 34,8 százalékos növekedést jelent. Különösen fontos ez a korosztály, hiszen ők már a hordozható okoseszközök világában nőttek fel, ugyanakkor most a járványügyi korlátozások hatására nagy számban fordultak a tévéhez. A 18-59 évesek körében a teljes lakossághoz hasonló mértékben, 15,6 százalékkal emelkedett tavaly áprilishoz képest a tévénézési idő: ők idén áprilisban 267 percet tévéztek naponta, míg tavaly 231 percet.***

Mindez hatalmas lehetőséget nyújt azoknak a cégeknek, akik ebben a rendkívüli helyzetben proaktívak, fejlesztenek, befektetnek és kommunikálnak, a korábbi tapasztalatok alapján ugyanis az ilyen vállalatok adott esetben még piacot is nyerve megerősítik pozícióikat a megváltozott gazdasági környezetben. Az ő ideális hirdetési platformjuk lehet most a televízió. A TV2 pedig, amely az elmúlt hetekben egyértelműen Magyarország legnézettebb tévécsatornájává vált, illetve a TV2 Csoport, amely Magyarország vezető tévés portfóliója**** személyre szabott ajánlatokkal tudja kiszolgálni a hirdetői igényeket. Ez a sokszínűség nem csak a csatorna-portfólióban, hanem a felület rendszerek széles skálájában is megmutatkoznak. „Ahogy a nézők is, mi is nagyon készülünk az Exatlon Hungary június elsejei döntőjére, amelynél számos prémium hirdetési megoldás megvalósítására kínálunk lehetőséget. Ez a finálé a magyar sport nagy napja lesz, ünnepeljük együtt hőseinket!” – mondta Csikesz Erika.

Forrás:

*Nielsen Közönségmérés / TV2 Kutatás, Live + As Live adatok, A18-59
Vizsgált időszak: 2019 és 2020 áprilisa (teljes hónap), vizsgált célcsoportok: A18-59, A4+, A4-17, mutatószámok: elérés (Reach), napi egy főre jutó tévénézési idő (ATV = Average Time Viewing)
**Nielsen Közönségmérés / TV2 Kutatás, 2019. május 1-21., 2020 május 1-21., Live + As Live adatok, A18-59
***Nielsen Közönségmérés / TV2 Kutatás, Live + As Live adatok, A4+, A4-17, A18-59,
****Nielsen Közönségmérés / TV2 Kutatás, Live + As Live adatok, 2020.04.20-2020.05.21., 4+, A18-59, A18-49

2020. május 27. 11:53

Címkék: sajtóközlemény

MŰSORÚJSÁG