2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

TV2 GASZTRO
Kenyértészta alatt párolódott vörösboros marharagu

Pataky Péter szerint csak egy jobb dolog van annál, hogy szalonnával lehet dolgozni: ha egyszerre kétféle szalonnát lehet használni. Azt is megmutatta, miben teljesedik ki az ízük: vörösboros marharagut készített, a tetejére pedig kenyértésztát sütött.

Hozzávalók

1 kg marhalábszár
5 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg füstölt szalonna
2 szál répa
1 db zellergumó
2 fej hagyma
30 dkg gomba
5 dkg vaj
5 gerezd fokhagyma
5 dl vörösbor
1 l alaplé
50 dkg liszt
1 db tojás
kevés parmezán
1 cs. élesztő
kakukkfű
2-3 db babérlevél
extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

1. A füstölt és a kolozsvári szalonnát felcsíkozzuk, egy nagyobb edényben kiolvasztjuk a zsírját, majd a szalonnát kivesszük a zsírból és félretesszük. Közben a marhahúsról eltávolítjuk a hártyát, hogy gyorsabban elkészüljön, majd nagyobb kockákra vágjuk. Megborsozzuk, megsózzuk, megszórjuk liszttel, és összeforgatjuk, majd a szalonnazsíron megpirítjuk. Ha túl sok a hús, inkább két részletben pirítsuk, mindig csak egy réteget téve az edény aljára.

2. Megtisztítjuk a répát, a zellert, és nagyobb darabokra vágjuk. Ha a hús megpirult, felöntjük vörösborral, és felkaparjuk a letapadt pörcanyagot. Friss kakukkfűből ízesítő csokrot készítünk, és ha felforrt a ragu, beletesszük. Nagy lángon elforraljuk a bor alkoholtartalmát, majd lefedve legalább 2 órát tovább puhítjuk a húst.

3. Közben lisztből, vízből, sóból és élesztőből kenyértésztát gyúrunk, majd egy edényben letakarva fél órát kelesztjük.

4. A raguhoz hozzáadjuk a zöldségeket, és újra lefedjük, majd fél órát főzzük.

5. A gombát felszeleteljük és serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A végén beletesszük a szalonnát, és megszórjuk egy újhagyma zöldjével.

6. Ha a hús majdnem megpuhult, a ragut lehűtjük, hogy rátehessük a kenyértésztát. Ehhez egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és vagy a hűtőbe, vagy a teraszra, szabad levegőre tesszük.

7. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a kenyértésztát, és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle. Kicsit kelni hagyjuk még a deszkán is.

8. Ha kihűlt a ragu, sütőtálba tesszük, rászórjuk a gombás-szalonnás keveréket, majd beborítjuk a kenyértészta-pogácsákkal. Megkenjük egy kikevert tojással, és a sütőben 200 fokon még legalább egy órát sütjük.

Forrás: Ízes élet

A műsorról: Az Ízes élet nem egy klasszikus főzőműsor, sokkal inkább egy életforma a konyhában. Bizonyára nem véletlen, hogy az étel és az élet szavak betűi ugyanazok. Az Ízes élet házigazdája, Pataky Péter, Nagy-Britannia neves konyháit is megjárt séf élvezi az életet és az ételeket is. Az élményt pedig szereti megosztani másokkal, így az Ízes élet nézői biztosak lehetnek abban, hogy nemcsak újabb receptekkel lesznek gazdagabbak, hanem kedvet kapnak a kísérletezéshez, akár egy-egy klasszikus étel újragondolásához is.

Korhatár: 12 év

2016. december 21. 9:21

Címkék: ízes élet   ízes élet recept   ízes élet húsétel   ízes élet nehéz   ízes élet ráérős



Kapcsolódó anyagok




© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS