2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

TV2 GASZTRO
Tőkehalfilé zöldfűszeres kéregben, sült paradicsommal (recepttel)

Pataky Péter az Ízes életben megmutatta, hogyan lehet igazán különleges módon elkészíteni a tőkehalfilét. A könnyed vacsorát Péter sült koktélparadicsommal tálalta...

Hozzávalók

• 2 db tőkehalfilé, kb. 20 dkg/db
• friss petrezselyem
• friss bazsalikom
• fokhagyma
• pankó morzsa
• só
• bors
• 10 dkg vaj
• 10 db kisebb paradicsom
• olívaolaj

Elkészítés

1. A tőkehal mindkét oldalát megsózzuk.
2. A friss zöldpetrezselymet és bazsalikomot egy kevés kakukkfűvel és rozmaringgal együtt az aprítóba tesszük, amihez egy kevés fokhagymát és őrölt borsot teszünk, majd a vajat hozzáadva össze turmixszoljuk. Két csipet sóval megszórjuk.
3. A kész fűszervajat két részre osztjuk, az egyik felét félre tesszük a baguette-hez, a maradékhoz pedig durvább szemcséjű (pankó morzsát) vagy hagyományos zsemlemorzsát teszünk és turmixszoljuk. Ezután két sütőpapír közé rakjuk, és sodrófával egyenletesre nyújtjuk, majd 10 percre a hűtőbe helyezzük.
4. A baguette tetejét bevagdossuk (célszerű két fakanál közé rakni, hogy ne vágjuk át teljesen) kb egy centivel az aljától. A bevagdosott részeket bekenjük fűszervajjal és tepsibe rakjuk.
5. A sütőedénybe, amibe majd a hal kerül olajat öntünk, őrült borsot és sót szórunk. Megforgatjuk benne a koktél paradicsomot és mellé helyezzük a két tőkehalfilét, amire rákerül még a fűszervaj kéreg.
6. Egy fél fej hagymát apróra vágunk és egy edénybe a tűzre helyezzük, és száraz fehérborral felöntjük. Egy-két szem borsot és petrezselyem szárat teszünk hozzá, majd az egészet redukáljuk, vagyis elfőzzük belőle az alkoholt.
7. Amikor már nincsen alkohol illata, hozzáöntjük a főzőtejszínt és összeforraljuk. Megsózzuk.
8. Hozzátesszük a maradék fűszervajat és kevergetés közben besűrítjük. Az egészet átszűrjük és így megkapjuk a krémes vajmártást.
9. A hűtőből kivesszük a zöldfűszer kérget és a papírral együtt formára vágjuk, lehúzzuk róla zsírpapírt és a tőkehalra helyezzük.
10. 15 perc alatt a sütőben megsütjük.

forrás: Ízes élet

A műsorról: Az Ízes élet nem egy klasszikus főzőműsor, sokkal inkább egy életforma a konyhában. Bizonyára nem véletlen, hogy az étel és az élet szavak betűi ugyanazok. Az Ízes élet házigazdája, Pataky Péter, Nagy-Britannia neves konyháit is megjárt séf élvezi az életet és az ételeket is. Az élményt pedig szereti megosztani másokkal, így az Ízes élet nézői biztosak lehetnek abban, hogy nemcsak újabb receptekkel lesznek gazdagabbak, hanem kedvet kapnak a kísérletezéshez, akár egy-egy klasszikus étel újragondolásához is.

Korhatár: 12 év

2016. szeptember 15. 10:02

Címkék: gasztronómia   gasztro_halétel   pataky péter   ízes élet   ízes élet recept   ízes élet ráérős



Kapcsolódó anyagok




© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS