2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

TV2 GASZTRO
Vastag Tomi menüje (receptekkel)

Tejfölös lila burgonyaleves fürjtojással, Csirke java vajban sütve, fokhagymás parajjal és francia burgonyával, Somlói galuska-torta konyakszósszal

Tejfölös lila burgonyaleves fürjtojással

25adas3_frame_9954.jpg

Hozzávalók:
1 kg lila krumpli
4 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
6-8 db fürjtojás
kevés olaj
fűszerpaprika
bors

Elkészítése:
Kevés zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk. Miután a vöröshagyma megpárolódott, hozzáadjuk a meghámozott, megmosott, kockákra vágott krumplit. Összekeverjük, felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni. Miután megpuhult a krumpli is beleöntjük egyenként a felvert fürjtojásokat, majd végül a tejfölt. Forrón tálaljuk.


Csirke java vajban sütve, fokhagymás parajjal és francia burgonyával

25adas3_frame_13863.jpg

Hozzávalók:
2 darab egész, friss csirke (csirkemell szárnyrésszel)
2 dl csirkealaplé
10 dkg parajlevél
15 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 ág kakukkfű
2 mokkáskanál durvára tört fekete bors
1 teáskanál só
a francia burgonyához:
60 dkg burgonya
20 dkg reszelt sajt
30 dkg laskagomba
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
3 dkg vaj a jénai kikenéséhez
3.5 dl tejszín
4 tojás sárgája
1 darab babérlevél
1 mokkáskanál őrölt szerecsendiót
1 teáskanál só a főzővízbe
1 teáskanál só a tejszínes krémbe
az újhagymához:
20 szál újhagyma
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
Az újhagymát egyforma méretűre vágjuk, forró vízben 3 percig főzzük, majd hirtelen lehűtjük, és olívaolajon átpirítjuk. A francia burgonya elkészítéséhez a megtisztított burgonyát zöldségszeletelővel egyforma vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát – ha csak nem vagyunk szeletelő bajnokok – ne késsel szeleteljük karikákra: fontos, hogy a szeletek egyforma, körülbelül 100 Ft-os érme vastagságúak legyenek. Egy lábasban a burgonya szeletekre annyi vizet öntünk, hogy éppen ellepje azokat. Hozzáadjuk a sót és a babérlevelet, 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A megfőtt burgonya szeleteket keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejszínnel, sóval, tojássárgákkal elkevert vajat. Szerecsendióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a sajt felét is. Vajjal kikent jénai tálba helyezzük. A laskagombát vékony csíkokra vágjuk, majd az olívaolajon, sóval ízesítve megpirítjuk. Az előkészített jénais burgonya tetejét megszórjuk a lepirított laskagombával és a reszelt sajt maradék részével. 175 fokos sütőbe tesszük, majd 35 percig sütjük, amíg szép piros lesz. A csirkemell töltelékének elkészítéséhez a vaj felét (cca. 7 dkg) elkeverjük a zúzott fokhagymával és a durvára tört fekete borssal. A fűszeres vajat és a megmosott, lecsepegtetett parajlevelet az előkészített szárnyrészes csirkemellek bőre alá töltjük, majd a bőrt, amennyire csak lehetséges, feszesen ráhúzzuk a húsra. Egy nagyobb serpenyőben - amelynek fedele is van - a maradék vajat az olívaolajjal együtt felforrósítjuk. A serpenyőben a betöltött csirkemelleket a bőrös oldalukkal lefelé fordítva, közepes lángon addig sütjük, amíg szép pirosak lesznek. Ezután a csirkemelleket megfordítjuk, majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát, a kakukkfüvet és a csirkealaplé felét. Fedő alatt 12 percig pároljuk. A párolási idő leteltével a megpuhult csirkemelleket kivesszük a serpenyőből, majd félretesszük. A visszamaradt hagymás szaftot felöntjük a megmaradt csirkealaplével, majd 5 percnyi forralást követően leszűrjük. Hozzáadjuk a friss citrom levét, és még egyszer felforraljuk. Ezzel a mártásunk is elkészült. A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kicsit széthúzva, az újhagymára helyezzük majd a mártással meglocsolva, francia burgonyával tálaljuk.


Somlói galuska-torta konyakszósszal

25adas3_frame_18339.jpg

Hozzávalók:

1 darab piskóta lap – kb. 4-5 cm vastag
30 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 liter tej
1,5 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag vanília puding
1 darab citrom reszelt héja
5 dkg szitált kakaópor
1 tábla keserű csokoládé
a narancssziruphoz:
6 dl narancslé
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
a konyakszószhoz:
5 cl konyak
8 dkg sárgabarack
0,5 dl víz

Elkészítése:
A narancslevet a cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk, majd lehűtjük. A kerek piskóta lapot 3 részbe vágjuk, felül vastagabb, alul 2 vékonyabb rétegbe, így szebben fog kinézni a torta. A darált diót 1,5 dl vízzel és cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután félrerakjuk és lehűtjük. A vanília krémet főzés nélküli puding pórból elkészítjük azzal a különbséggel, hogy a leírtakban szerepelt tej mennyiségénél 4 evőkanállal kevesebbet használunk fel a készítéshez. A csatos tortaforma aljára helyezzük az első vékony piskóta lapot, meglocsoljuk a narancssziruppal, megkenjünk a felfőzött dió krémmel, majd a vanília krémmel. Ezután jön a második vékony piskóta réteg, amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. Ráhelyezünk még egy dió és vaníliakrém réteget, és piskóta lapot (a legvastagabbat), amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. A tetejét megkenjük vékonyan vaníliakrémmel. Az egészet megszórjuk szitált kakaóporral, a tetejét csoki forgáccsal díszítjük. Ehhez a tábla keserű csokoládét az oldalára fordítjuk és zöldséghámozóval hosszanti irányban végighúzzuk, így kapjuk majd meg a csoki forgácsokat.
A tortát lehűtjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, forró gyümölcsös konyakszószt kínálva mellé. A megmaradt narancsszirupot és dió tölteléket összeforraljuk, hozzáadjuk a konyakot, és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd 0,5 dl víz hozzáadásával mártást főzünk belőle.

2016. április 20. 21:18

Címkék: vastag tamás   hal_recept   gasztro_menü   gasztro





© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS