2020. január 26. vasárnap
Vanda, Paula

TV2 GASZTRO
Egyszerű, karácsonyi fordított őszibaracktorta

Lukács Zsófia Lara gasztroblogger készítette el azt az édességet, amelynek a karácsonyi asztalon is helye lehet!

Hozzávalók

( 1 bögre: 200 ml )Mokka_151117_CLN_Fem3_01_frame_99331.jpg

Tésztához
20 dkg puha vaj
1 doboz őszibarack konzerv
3 bögre liszt
1 bögre cukor
2 dl hideg tejszín
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál fahéj
4 db tojás

Karamell öntethez:
20 dkg cukor
2,5 dl tejszín

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformánk aljába sütőpapírt helyezünk. Az őszibarackot lecsepegtetjük, majd a 3/4-ét vékony szeletekre vágjuk és szép sorban elrendezgetjük a tortaformánk aljában. Ízlés szerint megszórjuk cukorral és fahéjjal. A vajat a cukorral, vaníliáscukorral és a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt is. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet és elkeverjük. Ha nem elég lágy a tészta, tehetünk belőle a barack levéből. A maradék barackot apró négyzetekre vágjuk és azt is belekeverjük a tésztába. Ráöntjük a tésztát a a tortaformánkba fektetett barackokra és 180 fokon 35-40 percig sütjük.
Amíg sül elkészítjük a karamell öntetet. Az öntethez a tejszínt megmelegítjük, de ne túl forróra, mikróban kb 1-1,5 perc. A cukrot elkezdjük karamellizálni de fontos, hogy egy magas falu lábosban tegyük azt. Akkor jó, ha mélybarna, borostyán színe van. Amikor elérte a kívánt színt, lehúzzuk a lapról és óvatosan hozzáöntjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert elkezdhet fröccskölni, így sütőkesztyű legyen a kezünkön. Visszarakjuk a lapra, hozzáadjuk a vajat és közepes lángon 2-3 percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük azt. Befőttes üvegbe öntjük, de nem rakjuk rá a tetejét., csak akkor ha teljesen kihűlt.
Ha megsült a tortánk, megvárjuk míg kihűl, De nem vesszük ki a formából. Ha kihűlt, akkor kivesszük és fordítunk rajta egyet, úgy ha az őszibarackos réteg ami az alján volt legyen a teteje. Rácsorgatjuk az egész torta tetejére, vagy csak egy-egy szeletre a karamell öntetet és már kész is vagyunk! A maradék karamell öntet hűtőben tárolva sokáig eláll. Ha újra szeretnétek enni belőle, akkor csak mikróban kell pár percig újramelegíteni.

 

2015. november 17. 12:52

Címkék: fem3café_recept   gasztronómia   recept   sütemény   torta   gasztro_könnyű   gasztro_édes süti   gasztro_sütés   gasztro_torta   gasztro_karácsony





© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS


Belépés
 
Regisztráció
Elfelejtett jelszó