2020. május 25. hétfő
Orbán

TV2 GASZTRO
Kovács Lázár különlegesen drága menüje

Sült paprika krémleves pirított kenyérkockákkal, rostlapon sült Zichy wagyu marha pirított zöldségekkel és különleges sókkal, narancsos, mascarpones sütőtök tekercs

Sült paprika krémleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók:
- 4 darab kápia paprika
- 0,5 l csirke alaplé
- 0,4 l tejszín
- 4 szelet barna kenyér
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál olívaolaj a kenyérkockák pirításhoz
- 1 mokkáskanál törött bors
- 1 teáskanál só

Elkészítés:
A paprikákat grillen, vagy faszén felett feketére sütjük. Zacskóba rakjuk, és 10 percre állni hagyjuk. Ezután lehúzzuk a paprika égett bőrét, majd eltávolítjuk a csumáját is. Egy lábasban felforraljuk a csirke alaplevet (vagy vizet) és a tejszínt. Hozzáadjuk a sót, a törött borsot, az olívaolajat és a megtisztított sült paprikát. Botmixerrel krémlevest készítünk belőle. A kenyérkockákat kevés olívaolajon megpirítjuk, majd tálaláskor a leves tetejére tálaljuk.

 

Rostlapon sült Zichy wagyu marha pirított zöldségekkel és különleges sókkal

Hozzávalók:
- 4 szelet wagyu marha rostélyos
- 1 darab vöröshagyma
- 2 darab cukkini
- 1 teáskanál fekete törött bors
- 1 teáskanál madagaszkári sóvirág
- 1 teáskanál ibizai sóvirág

Elkészítés:
A marharostélyos szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd alacsony hőmérsékleten, gyakran forgatva, kb. öt percig sütjük – attól függően, ki mennyire átsütve szereti. A szeletelt zöldségeket sóval, borssal ízesítjük, majd szintén megsütjük a rostlapon. Tálalás előtt különleges sókkal ízesítve tálaljuk.
 

Narancsos, mascarpones sütőtök tekercs

Hozzávalók:

A tésztához:
- 17 dkg sütőtökpüré kanadai sütőtökből
- 10 dkg liszt
- 4 evőkanál darált mák
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg barna cukor
- 3 egész tojás

A krémhez:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 2 darab narancs
- 5 evőkanál cukor
- fél dl víz

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, magját kikaparjuk, és 180 fokon, 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, villával összetörjük, majd kihűtjük. A lisztet átszitáljuk.
A tészta készítéséhez az átszitált lisztet, a fűszerkeveréket, a darált mákot és a szódabikarbónát egy keverőtálban összekeverjük, majd félrerakjuk. Az egész tojásokat a barna cukorral habosra keverjük – kézzel vagy géppel. Fordítsunk figyelmet a habosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető.
A kihűtött sütőtököt a cukros tojáshoz adjuk. A lisztes-mákos keveréket ráhelyezzük a sütőtökös tojásos alapra, és egy keverőlapát segítségével, nagy keverő mozdulatokkal eldolgozzuk benne. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd simító kanál segítségével egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk. Az előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses funkción, a sütő alsó rács szintjén 12 percig sütjük, ennyi idő alatt a piskótatészta megszilárdul, de nem szárad ki és könnyen feltekerhető lesz.
A krém készítéséhez az alaposan megmosott narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk, a narancs héját vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét és a narancshéjakat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog. A megpuhult narancs csíkok 2/3 részét hozzákeverjük a krémsajthoz, 1/3-át pedig félretesszük a díszítéshez. A kihűlt, kisült tésztalapot megkenjük a narancsos krém 2/3-ával.
A megkent tésztát feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk arra, hogy a tekerés viszonylag szoros legyen. A tekercset hosszú tálra vagy tálcára tesszük, és a megmaradt narancsos krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük. A tetejét a megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeleteljük.
 

 

Korhatár: 12 év

2015. július 8. 22:10

Címkék: gasztro_menü   kovács lázár   sztárrecept





© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS