2021. január 18. hétfő
Piroska

TV2 GASZTRO
Fekete szezámmagos busakarikák

Próbáld ki a fekete szezámmagos busakarikák receptet!

Hozzávalók négy személyre:

1 kg tisztítatlan 2-3 kilós fehér busa

panírhoz:
30 dkg kukoricaliszt
5 dkg finomliszt (búzaliszt)
1 csipet frissen őrölt mustármag
1 csipet őrölt fehérbors
1 csipet fűszerpaprika
5 dkg fekete szezámmag
2 dl sör
2 tojás


sütéshez:
olaj

táláshoz:
1 db citrom

Elkészítés:

A gond a tisztítással kezdődik - a hal pikkelyezése közben a bőrből kiszabadulnak azok a váladékanyagok, amelyek sajátos, szinte eltávolíthatatlan algaízt adnak. A fehér busa fő táplálékát az algák jelentik. Ennek köszönhető, hogy a busahús az egyik legegészségesebb táplálék, zsírszövetei - összehasonlítva más hal- és húsféleségekkel - a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. A tisztítódeszkát helyezzük a hidegvizes csap alá, s enyhén folyjon a víz. Vágjuk le az úszókat, majd távolítsuk el a pikkelyeket. (A forró víz azonnal leviszi a gondot jelentő nyálkát.) Amikor a pikkelyezéssel végeztünk, a has felnyitásával folytatjuk. Kibelezzük a halat, hasüregét kefével tisztára sikáljuk. Ezután levágjuk a hal fejét. Citrommal bedörzsöljük a haltörzs mindkét oldalát (a citrom szagtalanít, ezért a munka végén dörzsöljük át az eszközeinket és a kezünket is).

Ezt követően a halhúst a szokásos filézési módszerrel lefejtjük a csontozatról. Ahogy egy-egy haloldalt lefejtettünk, tegyük bőrös oldalával egy tálcába helyezett jégdarára, a húsos oldalt pedig gondosan és igen bőségesen sózzuk meg. Amikor a filézéssel végeztünk, elkezdjük az írdalást, azaz az Y-szálkák "közömbösítését". Az írdalásnál ügyeljünk, hogy a bőrt ne vágjuk át, mert még fontos szerepe lesz! Amint a filét sűrűn beírdaltuk, a bőrös felével fektessük a kezünk fejére, így az írdalási barázdák szétnyílnak, és újra sózzuk be bőségesen. A filéket egyenként hosszirányban 2.5-3 cm széles csíkokra vágjuk. Ha 2-3 centinél vastagabb a halcsík, a húsfelőli oldalról vékonyítsuk le. A csíkok két végét fordítsuk össze és tekerjük fel úgy, hogy a bőr befelé legyen, az írdalt oldal kifelé. Hústűvel, vagy fogvájóval tűzzük össze a bőrt. Így kapjuk a busakarikákat. Jusson a panírból az írdalási barázdákba is. A filé nyesedékét apróra vágva s a panírporral elkeverve kis gombócokká formáljuk.

Összeállítjuk a masszát, mely hasonlít az Orly tésztához csak fekete szezámmaggal megbolondíjtuk. Szétválasztjuk a tojásokat és kemény habbá verjük a fehérjét. A sárgáját elkeverjük a többi alapanyaggal, végül a habbal lazítjuk. Ebbe mártjuk sütés előtt a halfiléket.

Ezután következik a sütés ekkor, egy lapos edényben olajat forrósítunk, majd belehelyezzük a karikákat, végül a gombóckákat. Itt jön a halbőr szerepe: a forró olajban a bőr összezsugorodik, az írdalt oldal pedig rózsaszerűen kinyílik. 3-4 perc alatt ropogósra sülnek a karikák, s kész a mennyei fogás.
 

2015. július 7. 10:55

Címkék: fem3café_recept   recept   gasztro_halétel   gasztro_nehéz

© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS