Időjárás-
előrejelzés
2020. november 29. vasárnap
Taksony
VIDEÓK TELJES ADÁSOK EXTRÁK SZEREPLŐK GALÉRIA A MŰSORRÓL
VIDEÓK TELJES ADÁSOK EXTRÁK SZEREPLŐK GALÉRIA A MŰSORRÓL

ÖSSZEZÁRVA FRIDERIKUSSZAL

Varnus Xavér

Friderikusz Sándor Varnus Xavérral is eltölt 24 órát összezárva. Ismerd meg az orgonaművészt!

VARNUS XAVÉR AZ ÖSSZEZÁRVA FRIDERIKUSSZAL CÍMŰ MŰSORBAN - KATTINTS!

EVA_5557.jpg

1964. április 29-én született. Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Az 1990-es években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.

1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Budapesti zsinagóga-hangversenyeinek alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt házasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele megjelenése hónapjában aranylemez lett. 2011-ben barátságos orgonacsatára hívta ki az 1970-es évek orgona-fenoménját, a 73 esztendős Rhoda Scottot. Egy hetes turnéjuk során négy magyarországi koncertjükre közel 30 ezer jegy fogyott el.
Minden évben a Művészetek Palotája Bartók Béla nagytermében ad teltházas koncertet, melyre mindig különleges vendégeket hív meg, 2012-ben Törőcsik Marival, 2013-ban Lajkó Félix-szel együtt lépett fel.

A Berlini Dóm legendás orgonáján koncertezni talán a legtöbb, amit egy orgonaművész pályája során elérhet. Ebben a megtiszteltetésben részesült Varnus Xaver, akit a 2013-as Berlini Nemzetközi Orgonafesztivál nyitókoncertjére kért fel a német főváros kulturális vezetése.
Nem csak a koncertezésben, de a koncertszervezésben aktív, 2013 óta szervezi az évek óta otthonát is jelentő Balaton-felvidéken a róla elnevezett nyári fesztivált, és régi zuglói lakásában is zeneszalont működtet, ahol olyan művészek léptek már fel, mint Pintér Béla, Vitray Tamás, Szőke Nikoletta, Kelemen Barnabár, Ránki Desző, Klukon Edit, Törőcsik Mari, és még sokan mások.

Háromszor volt házas, két fia van: a Torontóban született és ott élő Daniel, valamint az angliai Nicholas. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa (2004, 2010); Kőbánya díszpolgára. Kitüntetéseiről így nyilatkozott: „Kitüntetéseim tekintetében szeretném megjegyezni, hogy pártnak tagja soha nem voltam. Önmagamat liberális humanistának tartom. E kitüntetéslista mögött sem tehát sem párthűség, sem pedig lakáj-alázat nem húzódik, csakis az adott pillanatban talán túlértékelt hétköznapi munka.”

Xaver nagyon aktívan használja a közösségi médiát, saját FB oldalán folyamatosan kommunikál ismerőseivel, rajongóival, YouTube csatornája a legnagyobb nézettségű klasszikus zenei csatorna.
 

Korhatár: 12 év

2015. szeptember 30. 16:03SZAVAZZ!

Te vállalnál 24 órát Összezárva Friderikusszal?

Igen

Nem© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS