Egy klasszikus és nagyon régi angol recept alapján készített desszertet Nemes Nóra gasztroblogger. Próbáld ki, hogy igazi karácsonyi hangulata legyen a menüsorodnak!
Hozzávalók:
100 g étcsokoládé (70%-os )
110 g vaj
220 g cukor (kristály)
80 g finomliszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1 ek vanília kivonat
0.5 tk chili (por, vagy 4-5 "tekerésnyi" frissen őrölt)
2 db tojás
1 csipet só
0.25 tk sütőpor
0.5 ek vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük:180 fokra a sima sütőt, 165 fokra a légkeverésest.
2. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk.
3. A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel.
4. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport és a sütőrport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só, a chili és a vanília, végül az olvasztott vajas csokoládé is.
5. Egy kisméretű tepsit kissé kivajazunk, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi peremén.
6. A masszát a tepsibe töltjük és 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk kihűlni, sütőpapírral együtt kiemeljük és kockákra szeljük.
A karamellszószhoz:
40 g vaj (sós (ha nincs sós, akkor sima egy késhegynyi sóval))
100 g cukor
2 ek víz
6 ml habtejszín
Elkészítés:
1. Egy kis fazékba tesszük a vizet és a cukrot, és kis lángon összeolvasztjuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, hogy a cukor molekulái ne törjenek. Kis lángon gyöngyöztetjük, amíg a szép karamellszíne nem lesz.
2. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, óvatosan elkeverjük.
3. Hozzáadjuk a tejszínt, finoman keverjük, amíg el nem elegyedik a szósszal.
4. Pár percig kis lángon forraljuk, amíg a karamellünk teljesen homogén nem lesz.
A továbbiakban:
- egy marék pekándió
- 1 doboz krémsajt
- 2 dl habtejszín
- pár csepp vanília kivonat
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag almachips
Összeállítás:
A brownie-t egy tálba morzsoljuk.
A krémsajtot a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük.
A poharak aljára teszünk brownie morzsát, majd krémsajtot, aztán jön a karamellszósz, és az apróra vágott almachips
Addig rétegezzük, míg a pohár tele nem lesz.
A tetejére teszünk egy kanál tejszínhabot, és karamellszószt, majd egy pici pekándió törmeléket.
Címkék: édesség fem3café_recept recept sütemény sütés süti
2015. december 9. 12:59
© TV2 Zrt. |
Impresszum |
Adatkezelési szabályzat |
Felhasználói szabályzat |
Kereskedelmi információk
Powered by Neoport Core CMS