hétfő - 09.13.
Vajon párolt lazac, sült póréhagymával, paradicsom-salsaval
- fél kg lazacfilé
- 5 dkg vaj
- 4-5 szem koriandermag
- 2-3 szál friss kapor
- 1 szelet citrom
- 2 dl száraz fehérbor
A salsahoz:
- 4 paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 szál póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A megmosott pórék végét levágom, kb. 20 cm hosszú darabokat kapok, hosszában kettéhasítom. Sütőpapírt teszek egy tepsibe, vagy jénai tálba, 1 evőkanál olajat elterítek rajta, a tepsibe teszem, majd 25-30 percig sütöm. A lazacokat 5 cm széles szeletekre vágom. Sózom, borsozom. Egy serpenyőben a vajat, a citromkarikát ,a koriandermagot, kaprot és a bort összeforralom és a lazacszeleteket ráteszem. Fedő alatt 8-10 percig párolom. Ezalatt a paradicsomokat kimagozom, fél centis kockákra vágom, olajjal,zúzott fokhagymával, finomra vágott lilahagymával,kaporral,petrezselyemmel,citrommal és cukorral ízesítem, sózom,borsozom. A pórékra helyezem a halszeleteket, tetejükre salsat halmozok, majd a hal párolólevével meglocsolom.
kedd - 09.14.
Kantoni fekete szezámos csirke
- 1 csomag rizstészta (metélt)
- fél kg csirkemell filé
- 1-1 zöld,sárga, piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kígyóuborka
- 1 szál sárgarépa
- 1 kis fej káposzta
- 1 piros chilipaprika
- 2 ek. osztrigaszósz
- 2 ek. halszósz
- 2 ek. szezámolaj
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. barnacukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. szójaszósz
- 2 dl olaj
- 1 dl fehérbor
- 1 ek. fekete szezámmag
A csirkét felkockázom, olajos, boros chilis pácba teszem egy órára. A tésztát langyos vízbe áztatom és letakarom. A zöldségeket (gyufára) aprítom. Serpenyőben olajat hevítek, a keményítőbe forgatott csirkét elősütöm, félreteszem. A serpenyőt újra felhevítem, beleteszem a cukrot, a káposztát, a répát, hagymát, paprikát, uborkát, chilit. Hozzáadom a szószokat, fokhagymát,2-3 ek bort. Hozzáadom a lecsepegtett tésztát, húst, összeforgatom, utóízesítem, majd tálalom.
szerda - 09.15.
Lencseleves padlizsán omlettel
Omlett:
- 1 nagy padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 tojás
- só,bors,olívaolaj
Leveshez:
- 2 doboz lencsekonzerv
- 1 sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- só,bors
- fél liter zöldség vagy húsalaplé
A padlizsánt kis kockákra vágom, sózom, és körülbelül 10 percig hagyom pihenni, majd kinyomkodom belőle a nedvességet.
A vöröshagymát finomra vágom, olajon lesütöm egy serpenyőben, hozzáadom a kinyomkodott, leszárított padlizsánt, zúzott fokhagymát. A tojásokat felütöm, felverem, majd a serpenyőbe öntöm. Sózom, borsozom, friss petrezselyemmel megszórom, mindkét oldalát megsütöm. Ez körülbelül 2-2 perc. A leveshez a répát és a petrezselyem gyökeret megtisztítom és lereszelem. A hagymát finomra vágom, olajon egy lábosban lesütöm. Hozzáadom a lereszelt zöldségeket(ezzel is sütöm 2-3 percig),a lencsét, zúzott fokhagymát majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom.5 percig főzöm.2 merőkanálnyi mennyiséget kiveszek, pürésítem és ezzel sűrítem a levest. A végén finomra vágott petrezselyemmel fűszerezem. A lepényünket cikkekre vágjuk, és a levessel tálaljuk.
csütörtök - 09.16.
Marhabélszín zelleres burgonyapürével,szilva-chutney-val
- 1, 5 kg hátszín (4 szelet)
- só, bors
A püréhez:
- 1 kg főzni való burgonya
- 2 szál angolzeller
- 5 dkg vaj
- 4 dl tejszín
- só
A chutney-hoz:
- fél kg szilva
- 3 ek cukor
- 2-3 csillagánizs
- 1 szál fahéj
- 2 dl vörösbor
- chilipaprika (ízlés szerint)
- 2 gerezd fokhagyma
A sütőt előmelegítem 185 fokra. A burgonyát feltesszük főni sós vízben. Eközben a szilvát negyedelem, a magokat kiveszem. Egy lábosban cukrot karamelizálok, majd ráteszem a szilvát,hozzáadom a bort, a fűszereket és összefőzöm.Kb.25 percig. A megfőtt burgonyát összetöröm. A tejszínt a vajjal összemelegítem. A zellert apró kockára vágom, vajon 4-5 percig párolom, majd az egészet a burgonyához adom. Közben a húst 5-6 cm-es darabokra vágom, sózom, borsozom, mindkét oldalán elősütöm,2-2 percig, majd 10 percig sütőbe teszem. Kiveszem és 2 percig pihentetem. A tejszínt adagonként a burgonyához keverem, és krémes állagúra keverem. A pürét tányérra halmozom, a húst ráteszem, tetejére chutney-t (1 kanálnyit) kanalazok, majd az egészet a hús pecsenyelevével meglocsolom.
péntek - 09.17.
Tejszínes barackos túrótorta
Első lépés: piskóta tortakarika készítése
- 7 db tojás
- 14 dkg kristálycukor
- 17 dkg liszt
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját a cukor 1/3 részével habbá verem, a fehérjét a cukor 2/3 részével szintén habbá verem majd a két habos tömeget egybetelepítem, és belekeverem a lisztet. Tortakarikába öntöm és 160 c fokos előmelegített sütőben kisütöm.
Második lépés: zselés tejszínes alap készítése
- 3 db tojás sárgája
- 3 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 5 mokkáskanál zselatin
Hidegen egy üstben összekeverem és vízgőzön felmelegítem 80-90 c fokra majd lehűtöm kb 30 c fokra.
Az elkészített alaphoz hozzákeverem:
- 40 dkg felvert tejszínhab
- 25 dkg áttört túró
- Citromhéj, vaníliás cukor, őszibarackbefőtt
Harmadik lépés: a torta betöltése
A karikát három egyenlő részre vágom az elkészített krémet két rétegben betöltöm oldalát és tetejét krémmel lekenem tejszínhabbal és barackkal díszítem.
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. szeptember 27. 11:11