hétfő - 09.20.
Házi gnocchi paprikás vajjal, füstölt lecsóval
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál zsiradék
10 dkg vaj
1 evőkanál csemege őrölt paprika
3 gerezd fokhagyma
4db nagyobb piros paprika
8 db közepes paradicsom
3 szál kakukkfű
1 fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés:
A paradicsomot félbevágva, sózva, borsozva, és kevés kakukkfűvel megszórva a sütőbe tesszük 150 fokra 1 órára. A paprikát beolajozva mellé tesszük és még fél órát sütjük 180 fokon. A burgonyát héjában forrástól 25 percig megfőzve, meghámozzuk, lereszeljük vagy burgonyatörőn átnyomjuk. Hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, tojást, zsiradékot, majd összegyúrjuk. Lisztezett felületen hüvelykujj vastag kígyókat gyúrunk belőle, késnek a fokával kiszaggatjuk 2 cm-enként. Forró lobogó 10 szeres mennyiségű vízben kifőzzük. Vajat lassan felolvasztjuk és a fokhagymát egészben benne hagyjuk, amíg megbarnul, paprikát szórunk hozzá. Gnocchit a vajban átforgatjuk, a paprikát és a paradicsomot cikkekre vágva a füstölt szalonna zsírján lepirított hagymára szórjuk, összeforgatjuk, és a gnocchi tetejére halmozzuk.
kedd - 09.21.
Szegfűgombás rizottó kacsamájjal
500 gramm rizottó rizs
40 dkg szegfűgomba
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
5 dkg parmezán
fél liter víz
fél liter csirkehús alap lé
2 dl bor
só
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg hízott kacsamáj
só
Elkészítés:
A rizottó rizst feltesszük főni dupla mennyiségű folyadékban pár deka vajat szórunk bele, lassú tűzön 18-20 percig kevergetjük, az elfőtt levet borral pótoljuk. A szegfűgombát az aprított fokhagymán és olívaolajon megpirítjuk, majd a rizottóba keverjük. Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kacsamájat egy evőkanál olívaolajon 20-20 másodpercig pirítjuk, kivesszük, félretesszük pihenni, tálalás előtt megismétljük a műveletet és a rizottó tetejére tesszük. Snidlinggel vagy zöldfűszerrel díszítjük, kissé megszórjuk parmezán sajttal.
szerda - 09.22.
Pisztráng dió pesztóval, mézes-citromos gyökerekkel
8 db bébi cékla
2 db nagy sárgarépa
2 db fehérrépa
10 dkg vaj
1 dl fehérborecet
5 dkg cukor
1 teáskanál só
1 citromhéj
1 dl méz
4 db pisztráng
1 ág bazsalikom
10 dkg dió
2 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán
1 dl olívaolaj
Elkészítés:
A pisztrángot kifilézzük, a gyökereket megmossuk, felrakjuk párolni 15 percig, levesszük, fehérborral, cukorral, sóval, marináljuk, félretesszük. Diót összetörjük mozsárban az apróra vágott bazsalikommal, fokhagymával, parmezánnal pépesítjük, olívaolajat locsolunk hozzá. Pisztrángfiléket besózzuk, olívaolajon közepes tűzön megpirítjuk a bőrös felével kezdve, megfordítjuk, félretesszük. Marinált zöldségeket vajon átfuttatjuk, mézzel, citromhéjjal ízesítjük. Pisztrángot a tetejére tálaljuk, zöldségek szaftjával meglocsoljuk.
csütörtök - 09.23.
Sült juhsajt körtés juharsziruppal és bulgurral
25 dkg bulgur
10 dkg vaj
5 dkg barnacukor
menta
pancake szirup
3 darab körte
500 gramm juhsajt
Elkészítés:
Bulgurt fele víz fele csirkehús lével felöntjük. Készre főzzük, megfűszerezzük. Elkészítjük a mártást, majd a legvégén meggrillezzük a sajtot, és tálaljuk.
péntek - 09.24.
Képviselőfánk
A tésztához:
3 dl olaj
30 dkg liszt
8 db tojás
1 liter tej
A krémhez:
1 liter tej
20 dkg kristálycukor
10 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg főzhető vaníliás pudingpor
5 dl habtejszín
Elkészítés:
Első lépés, hogy a tészta hozzávalóit összekeverjük, készre keverjük, majd megsütjük, majd a sárga krém hozzávalóit szintén összeállítjuk. Az elkészült tésztába beletöltjük a krémet és ízlés szerint díszítjük.
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. szeptember 27. 11:11