hétfő - 09.27.
Sertésszűz pirított rókagombával, zöldbabfőzelékkel
Hozzávalók:
70 dkg sertésszűz
30 dkg friss rókagomba
1 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű, só, bors
1 evőkanál olívaolaj
Főzelékhez:
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl húsleves vagy víz
3 evőkanál liszt
2 dl tejföl
só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A babot, ha mirelit, forró vízbe áztatom pár percre, majd 3-4 cm darabokra vágom. Ha friss babot használunk, tisztítsuk meg, végeit vágjuk le, szintén daraboljuk.
A főzelékhez a hagymát finomra vágjuk, olajon lepirítom, Ha pirosan szeretnénk, 1 teáskanál fűszerpaprikát szórunk rá. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd hozzáadom a babot és pár percig együtt párolom. Felöntöm folyadékkal, mirelitnél 4-5 perig forralom, friss babnál 8-10 percig teszem ugyanezt.
A tejfölt a liszttel kikeverem 1 merőkanálnyi főzőlével együtt, majd folyamatos keverés mellett behabarjuk a főzeléket.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A szüzet 5-6 cm érmekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Olajon elősütjük, majd 6-7 percre az előmelegített sütőbe tesszük.
Közben a megmosott és felaprított gombát olajon pirítani kezdem, fokhagymával, friss, finomra aprított kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem.
Egy tányér főzelékre 2-3 szűzérmét teszek, erre halmozom a pirított gombát és jóízűen elfogyasztjuk. :)
kedd - 09.28.
Körtés, kecskesajtos rukkola saláta, csirkehúsos rétessel
Hozzávalók-rétes:
1 csomag réteslap
70 dkg darált csirkemell
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
10-15 szelet bacon
3 db tojás
só, bors
A salátához:
1 csomag rukkola
2 db körte
5 dkg kecskesajt
1 dl olívaolaj
1 evőkanál borecet
1 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
só, bors
A sütőt 160 fokra előmelegítem. A hagymát, petrezselymet finomra vágom. A hagymát olajon pirítom, hozzáadom a húst, fehérre sütöm. Fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel. Kicsit hagyom kihűlni, hozzáadok 2 tojást.
A réteslapot kiterítem, egymásra rétegezek 2-3 db-ot, olajozom őket. A szalonnacsíkokat egymás mellé teszem, a tölteléket hosszában a réteslapra adagolom, majd feltekerem.
A harmadik tojással megkenem a rudakat, majd 15 percig sütöm őket.
Az ecetet a mustárral, mézzel kikeverem, hozzácsorgatom az olajt, sózom, borsozom.
A körtét megmosom, kimagozom, felszeletelem. A sajttal és a salátával összeforgatom.
A rétest felszeletelem, salátával tálalom.
szerda - 09.29.
Diós zellerkrémleves, Szent Jakab kagylóval, fűszeres kenyérkockákkal
Hozzávalók-leves:
2 fej zeller
1 fej vöröshagyma
2 dl főzőtejszín
fél liter hús-alaplé
5 dkg dióbél
só, bors, szerecsendió
8-10 tisztított kagyló
1 kávéskanál vaj
1 kávéskanál olívaolaj
só, bors
Kenyérkockák
2-3 szelet kenyér
friss koriander, petrezselyem, kakukkfű
A zellereket, vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, vagy reszeljük. Vajon lepirítjuk a hagymát,hozzáadjuk a zellert,pár percig pároljuk majd felengedjük az alap-lével. Puhára főzzük, pürésítjük, tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A kenyérkockákhoz a fűszereket finomra vágom, kenyeret felkockázom. Egy serpenyőben vajat olvasztok. Pár másodpercig a fűszereket fonnyasztom, a kenyérkockákkal pár percig pirítom. A kagylókat a végén sütöm meg. Serpenyőben vajat pici olajjal összeolvasztok, majd a sózott, borsozott kagylókat egyenként beleteszem. 2 percig sütöm, majd megfordítom és további 2 percig sütjük. 3-4 darabot tányérba teszünk, a levest rámerjük, majd kenyérkockákat szórunk a tetejére.
csütörtök - 09.30.
Parajos-aszaltszilvás karajrolád, rozmaringos burgonyával, fűszervajjal
Hozzávalók-karaj:
1 kg sertéskaraj
8-10 szelet bacon
1 marék friss paraj
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg aszalt szilva
só, bors
kötöző spárga
Burgonyához:
1 kg sütnivaló burgonya
friss rozmaring
20 dkg vaj
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A karajt kihajtogatom, hosszában belevágok, de nem az aljáig, 1.5 cm maradjon. Pillangóra kihajtogatom. A parajt forrázom, aszalt szilvát finomra vágom. A kihajtogatott húst bacon-nal bélelem, erre halmozom a szilvás parajt, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Feltekerem, spárgával körbetekerem. Serpenyőben elősütöm, majd fél kilogrammonként 25 percig sütöm. Hagyom pihentetni, majd szeletelem.
A burgonyát megmosom, előfőzöm. Hosszában négybe vágom. Olajjal, sóval összeforgatom, majd tepsire halmozom,10 dkg vajat rácsipkedek, friss rozmaringot dúrvára vágok és rászórom. Sütőben-180 fokon- pirosra, ropogósra sütjük.20-25 perc.
A fűszervajhoz a kívánt friss fűszernövényt (rozmaring, kakukkfű, koriandermag, citromhéj) finomra aprítom, vajjal összedolgozom, majd ezt a masszát egy darab celofán segítségével rúd alakúra formálok, és hűtőbe teszem. Itt megdermed. 1-2 hétig tárolható. Bármilyen sülthez, mártáshoz felhasználható.
péntek - 10.01.
Linzertészta
Hozzávalók:
20 dkg cukor
40 dkg margarin
60 dkg liszt
2 db tojás
1dkg sütőpor
15 dkg dió
Elkészítés:
1 lépés - Az anyagok bemutatása és a tészta gyúrása
2 lépés - A tészta nyújtása és kiszúrása
3 lépés - Sütés
4 lépés - Betöltés és tálalás
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. október 4. 11:11