hétfő - 10.04.
Csirkemell fehérboros capribogyó mártással, polentával
25 dk kukoricadara
2 dl fehérbor
1 kis hagyma
50 dk csirkemell
capribogyó
1 dl olívaolaj
5 dk vaj
1 citrom
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, klopfoljuk kb. 1 cm vékonyra fólia alatt. A polentához hagymát apróra vágva üvegesre pirítunk, 4 szeres mennyiségű vizet forralunk rajta, hozzáöntjük a darát és egy kis bort, fedő alatt egyet forr, és meleg helyre tesszük. A csirkemell szeleteket olajon megpirítjuk, hozzátesszük a caprit, és a citrom héját reszelve fehérborral felöntjük. Vajjal sűrítjük, polentán tálaljuk.
kedd - 10. 05.
Sertésragu édesköménnyel, édesburgonyás rétessel
50 dk szűzérme
fél édeskömény
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál barnacukor
2 dl fehérbor
1 kis fej hagyma
60 dkg édesburgonya
fél dl olívaolaj
3 dk parmezán (egész)
2 gerezd foki
5 szál kakukkfű
teáskanál római kömény
teáskanál curry por
1 csomag réteslap
1 db tojás
Az édesköményt vékonyra vágva a felvágott hagymával együtt megfuttatjuk olívaolajon. Fehérborral locsolgatjuk, hogy éppen ellepje, puhuljon. Hozzákeverjük a dijoni mustárt, barnacukrot. A szűzérmét egy másik serpenyőben csíkokra vágva, lepirítjuk, és hozzáadjuk a mártáshoz. Az édesburgonyát hámozva, kockázva ressre megfőzzük, és olívaolajon megfuttatjuk, fokhagymával, parmezánnal, sóval, borssal, és kakukkfűvel és a fűszerekkel ízesítjük. Kész réteslapba töltjük, tojással ragasztjuk és fényezzük, serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk.
szerda - 10. 06.
Borjú zsályás-vajas tésztán
1 csomag tagliatelle tészta
5 fokhagyma
60 dk borjúkaraj
1 dl olívaolaj
5 dk vaj
3 szál zsálya
parmezán
A tésztát 10 szeres mennyiségű lobogó vízben egy csepp olívaolajjal és sóval kifőzzük, szétterítjük, félretesszük. A borjút medálokra vágjuk, és a fokhagymával karamellizált olívaolajon megpirítjuk, rózsaszínre, majd a sütőbe teszem 5 percre. A szeleteket kiveszem vajjal és zsályával ízesítjük a szószt, majd beletesszük a tésztát, és átforgatjuk. A borjúszeleteket a tetejére tálaljuk, zsályával díszítjük, parmezánnal megszórjuk.
csütörtök - 10. 07.
Sütőtökös muffin
50 dkg porcukor
50 dkg liszt
50 dkg olaj
40 dkg víz
12 db egész tojás
50dkg reszelt sütőtök
díszítéshez fondant és olvasztott csoki
Összeöntjük a tészta hozzávalóit, majd tésztává alakítjuk, muffin formákba öntjük, sütőbe tesszük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt mesütjük. A mesütött muffint olvasztott csokival díszítjük.
péntek - 10. 08.
Ferijoada, brazil nemzeti étel
40 dkg feketebab
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél db csípős paprika
25 dkg sertéslapocka
25 dkg sertésoldalas
50 dkg marhahús
25 dkg füstölt sertéscsülök
50 dkg parasztkolbász
50 dkg cserkészkolbász
3-4 db narancs
1 evőkanál olaj
2 db babérlevél
rizs
só
bors
Előkészítés: A babot előző este beáztatjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A csípős paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. A húsokat megmossuk, és 2 cm-es darabokra aprítjuk. A kolbászokat szintén 2cm-es darabokra vágjuk. A narancsokat megmossuk. Egyet héjastól kettévágunk, a többit megtisztítjuk, és cikkekre szedjük.
Elkészítés: Nagy vasfazékban (ha nincs, akkor vastag zománcos fazékban) felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát, és kb. 2 perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk. Leszűrjük a beáztatott babot, hozzáadjuk a hagymához a húsokkal és a kolbászokkal együtt. Beletesszük a babérlevelet, 2 teáskanál őrölt borssal és 1 kávéskanál sóval megszórjuk, felöntjük 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a félbevágott narancsot, és lefedve kb. 2 órát főzzük. Időnként megkeverjük, ha a leve elfő, folyamatosan pótoljuk. A babot a lének el kell lepni. A felszeletelt narancsokkal és fehér rizzsel tálaljuk.
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. október 7. 12:12