hétfő - 11.22.
Erdei gombás bárányleves, májas-parajos haséval
Hozzávalók
Leves:
50 dkg báránycomb
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg szárított erdei gomba
1 dl száraz fehérbor
1 negyed citrom leve
1 csokor petrezselyem
1 dl főzőtejszín
2 db sárgarépa
1 közepes zellergumó
2 evőkanál olívaolaj
1.5 liter hús alaplé
só, bors
A húst 1x1-es kockákra vágom, leforrázom, hogy a levesem ne legyen habos, zavaros. leszűröm, lemosom a húst. A zöldségeket megtisztítom, felkockázom, hagymát finomra vágom. Gombákat beáztatom. Olajon lepirítom a hagymát, majd hozzáadom a húst. Folyamatos folyadékpótlással puhára főzöm, hozzáadom a kinyomkodott gombákat, majd a végén tejszínnel sűrítem, citrommal, petrezselyemmel, fehérborral, sóval, borssal ízesítem. 2-3 percig forralom.
Hasé:
50 dkg leveles tészta
20 dkg paraj
30 dkg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2db tojás
só, bors
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A májat ledarálom. A parajt forrázom, kinyomkodom. A hagymát finomra vágom, vajon lepirítom. Hozzáadom a májat, fokhagymát, finomra vágott petrezselymet. Összepirítom, az egyik tojással bekötöm. A tésztát kihajtogatom, 15x15-ös négyzeteket vágok.
Középre kanálnyi kupacokat halmozok, felvert tojással körbekenem a tészta széleit 1 cm-es sávban, majd háromszögre hajtogatom a lapokat. Villával körbenyomkodom, hogy biztos ne nyíljanak ki a zsákok sütés közben.
200 fokon 10-15 percig sütöm.
kedd - 11.23.
Vodkás-szójás libamell, hagymás törtburgonyával, töpörtyűvel
Hozzávalók
Hagymás törtburgonya:
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
só, bors
A burgonyát meghámozom, kockázom, sós vízben megfőzöm.
A hagymát finomra vágom,a libamellből kisütött zsíron lepirítom.
A főtt burgonyát összetöröm és összeforgatom a hagymás zsírral.
Vodkás-szójás libamell:
2 bőrös libamell
1 dl vodka
1 dl szójaszósz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
só, bors, friss kakukkfű
A libamellet lebőrözöm,felszeletelem..A lefejtett zsíros bőrt 1x1-es kockákra vágom és elkezdem kisütni(töpörtyűt sütök).
Közben a hagymát kockára,a tisztított zöldségeket fél cm vastag karikákra vágom.
A kisült zsír 2/3-át leöntöm, félreteszem. A maradékon lepirítom a hagymát, zöldségeket, fokhagymát, hozzá adom a kakukkfüvet. A melleket felszeletelem, majd a ragura teszem őket. Hozzáadom a vodkát, szójaszószt, pár percig forralom, majd ráteszem a hússzeleteket. 7-8 percig sütöm.
szerda - 11.24.
Falafel cukkínis karfiolpürével, zöldbors mártással
Hozzávalók
Falafel:
50 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál őrölt kömény
2 teáskanál sütőpor
só, bors
olaj a sütéshez
A csicseriborsót beáztatom 4-5 órára, sós vízben puhára főzöm. Hűtöm, pürésítem.
A vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágom majd a csicseriborsó masszával és a többi alkotóval összekeverem.
A fokhagymát is belepréselem. Golyókat formázok (3cm átmérőjűt) majd forró olajban kisütöm pár perc alatt.
Cukkínis karfiolpüré:
1 db cukkíni
1 fej karfiol
1 kis fej vöröshagyma
só, bors
A karfiolt a hagymával puhára főzöm, pürésítem, sózom, borsozom.
A cukkínit apró kockákra vágom, kevés olívaolajon 1-2 percig pirítom, majd elkeverem a pürével.
Zöldbors mártás:
1 üveg zöldbors
fél dl konyak
1 dl víz
2 dl főzőtejszín
A borsot a konyakkal, vízzel főzöm, szárazra forralom (teljesen elpárolog a folyadék)
A tejszínnel összeforralom, sóval, borssal ízesítem.
csütörtök - 11.25.
Vörös marhacurry ropogós piláf rizzsel
Hozzávalók
Curry:
50 dkg marhabélszín
3 evőkanál vörös curry paszta
2 dl kókusztej
1 csokor friss koriander
2 evőkanál halszósz
só, bors
A csíkozott húst 3-4 perc alatt forró olajban kisütjük, összekeverjük a curry pasztával, hozzáöntjük a kókusztejet, halszószt.
Durvára vágott friss korianderrel ízesítem.
Ropogós piláf rizs:
2 csésze hosszú szemű rizs
1 fej vöröshagyma
3 dkg vaj
3 csésze húsleves vagy víz
1 kisebb kígyóuborka
1 piros kaliforniai paprika
só, bors
A hagymát finomra vágom, vajon párolom. Hozzáadom a megmosott rizst, pár percig együtt pirítom, majd felöntöm a forró húslevessel. Fedő alatt puhára párolom.
Közben apró kockákra vágom az uborkát, paprikát és nyersen a rizshez keverem. Ettől lesz ropogós rizs.
péntek - 11.26.
Fatörzs rolád
Piskóta felvert:
8 db tojás
16 dkg cukor
20 dkg liszt
5 dkg kakaó
5 dkg csokoládé
Vajkrém:
5 d l tej
30 dkg cukor
10 dkg vanília pudingpor
50 dkg margarin
Munkamenet:
1. lépés – Tésztakészítés
2. lépés – Krémkészítés
3. lépés - Rolád betöltés
4. lépés - Rolád díszítése
5. lépés - Szeletelés és kóstolás
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. november 29. 19:19