hétfő - 12.06.
Fenyőmagos pulykavagdalt juhtúrós grízlepénnyel, paprikakrémmel
Hozzávalók:
75 dkg darált pulykamell
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 db zsemle
1 kávéskanál szárított majoránna
15 szelet bacon
10 dkg zsemlemorzsa
2-3 evőkanál olaj
só, bors, pirospaprika
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A vöröshagymát,5 szelet bacont és a petrezselymet finomra vágom. A zsemlét beáztatom. Olajon megfonnyasztom a hagymát és petrezselymet, majd összekeverem a hússal, fűszerekkel, kinyomkodott zsemlével és a finomra vágott baconnal.
Egy őzgerincformát kiolajozok, kimorzsázok, majd a maradék baconnal kibélelek. A masszát beletöltöm, majd betakargatom a baconnel.40 percig sütöm. Hagyom hűlni, a formából kiborítva szeletekre vágom.
Juhtúrós grízlepény
7 dl tej
6 evőkanál búzadara
10 dkg juhtúró
só, bors
A tejet forralom, hozzáadagolom a darát, folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig főzöm. Belekeverem a túrót, sózom, borzozom.
Paprikakrém
2 piros kaliforniai paprika
só, bors,
1 kávéskanál barnacukor
250 fokos sütőben 20 percig sütöm a paprikákat, feketére. Jeges vízben meghámozom. A paprika húsát pürésítem, ízesítem. Remek kísérője a vagdaltnak.
kedd - 12.07.
Laskás hagymaleves, olivás házi zsemlével
Hozzávalók:
Leves
1 kg vöröshagyma
20 dkg laskagomba
10 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 szál friss kakukkfű
2 evőkanál liszt
1.5 l húsleves
só, bors
2 dl tejföl
1 teáskanál mustár
1 egész tojás
A hagymát szeletekre, a gombát csíkokra vágom. Olajos vajon jó 25 percig sütöm a hagymát. Közben fűszerezem 1 teáskanál kakukkfűlevéllel. Hozzáadom a gombát.3-4 perc után sózom, borsozom,elkeverem a mustárral,megszórom a liszttel és felöntöm a levessel. Forralom pár percig. A felvert tojást folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom vékony csíkban. Tejföllel ízesítem.
Olivás házi zsemle
500 gr kenyérliszt
1 zacskó szárított élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
bors
3 evőkanál olaj
2 evőkanál finomra vágott snidling
2 evőkanál finomra vágott kapor
1 tojássárgája
3 evőkanál fekete olívabogyó
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadom a cukrot, sót, borsot, olajat, és 250 ml langyos vizet. Dagasztjuk, hozzákeverjük a fűszereket, olívát. Kétszeresére kelesztjük (meleg helyen). 12 cipót formázom, kivajazott sütőlemezen tovább kelesztem. Kereszt alakban 1 cm mélyen bevágjuk a zsemlék tetejét,vízzel elkevert sárgájával megkenjük. 45 percig sütjük.
szerda - 12.08.
Fűszeres halrudak, tejszínes kapri-mártással, répapürével
Hozzávalók:
Halrúd
1 kg tengeri halfilé
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander
2 tojás
1 kávéskanál mustár
3-4 dl olívaolaj
20 dkg zsemlemorzsa
só, bors
citromlé
olaj a sütéshez
A halat megfőzöm, rostokra szedem. Házi majonézt készítek. (a tojások sárgáját kikeverem a mustárral majd vékony csíkban hozzáadom az olajat állandó kevergetés mellett.) A fűszereket finomra vágom, majd a majonézt, a halat és a fűszereket összekeverem. Sózom, borsozom. Citromlével ízesítem. Rudakat formálok, átszitált morzsában megforgatom őket, majd olajban kisütöm.
Répapüré
1 kg sárgarépa
1 nagyobb burgonya
1 fej vöröshagyma
gyömbér
só, bors
5 dkg vaj
A répát megpucolom, darabolok és a hámozott burgonyával,(kockázott)és szeletelt hagymával puhára főzöm. A gyömbérből 1 kiskanálnyit lereszelek, vajon kicsit megfuttatom,majd a püréhez keverem. Sózom, borsozom.
Tejszínes kapri-mártás
1 üveg kapribogyó
2 dl főzőtejszín
1 csokor kapor
só, bors
1 teáskanál barnacukor
A kaprit lecsöpögtetem. Kaprot finomra vágom. A tejszínt melegítem,hozzáadom a kaprit, kaprot, cukrot. Pár percig főzöm. Sózom, borsozom.
csütörtök - 12.09.
Tiroli borjúmáj burgonyapürével
Hozzávalók:
60 dkg borjúmáj
2 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
1.5 dl barna sör
1.5 dl húsleves
só, bors
1 dl tejföl
citromlé
A májat csíkokra vágom. A vöröshagymát finomra vágom. A szalonnát felkockázom. Serpenyőben kisütöm a zsírját,vajjal dúsítom. Hozzáadom a hagymát, dinsztelem. Sózom. Megszórom liszttel. Hozzáadom a májat és 5-6 percig sütöm. Felöntöm a levessel és a sörrel, főzöm 4-5 percig. Sózom, borsozom. Citrommal, tejföllel ízesítem.
Burgonyapüré
1 kg főzni való burgonya
5 dkg speck sonka
20 dkg savanyú káposzta
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl tej
A burgonyát megfőzzük. A szalonnát kockázom, kisütöm, a káposztát 4-5 percig párolom vele, félreteszem. A főtt burgonyát összetöröm és krémesre keverem a tejszínnel, vajjal, tejjel majd hozzáadom a sonkás-káposztát.
péntek - 12.10.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
50 dkg margarin
20 dkg porcukor
10 db tojás
30 dkg kristálycukor
40 dkg aszalt gyümölcs
20 dkg dió
10 dkg mazsola
55 dkg liszt
1 dkg sütőpor
Ízesítők: citromhéj, vaníliás cukor, rum.
1. lépés: anyagok bemutatása és előkészítése
2. lépéstészta készítése
3. a tészta bekeverése és sütése
4. bejgli töltelék készítése
5. tészta bevonása és díszítése
6. kóstolás
Címkék: fogyás fogyókúra gombos joshi műsoraink recept
2010. december 13. 14:14